Fem undervurderte derbyer alle fotballfans bør se

Fotball er full av heftige rivaliseringer mellom klubber som har hatet hverandre i flere tiår. Derbyer som Celtic mot Rangers, AC Milan mot Inter og Barcelona mot Real Madrid får alle overskriftene, men noen mindre kjente oppgjør gir en like stor opplevelse.

Atletico Madrid – Rayo Vallecano 

Mange fotballfans er ikke engang klar over at Rayo Vallecano har base i den spanske hovedstaden Madrid. Men deres derby med lokale Atletico Madrid er et av heftigste i nasjonen.

En kamp som preges av politiske intriger på grunn av Rayos berømte venstreorienterte fanbase, og Atleticos mer konservative publikum. Du kan forvente eksplosiv underholdning, noen ganger bokstavelig talt, når disse to klubbene møtes på banen.

Det er rimelig å si at Atletico Madrid har kommet ut av det på topp, og har flere seire enn tap etter å ha vunnet alle unntatt to kamper i La Liga siden 2014. De to andre kampene ble uavgjort.

Enten du skal se dette derbyet i Atleticos nyoppussede, rene og moderne 68 000 Wanda Metropolitano stadion eller Rayos litt mindre, men veldig sjarmerende 14 000 seters Campo de Futbol de Vallecas, så vil dette være verdt å se når disse to møtes.

Roma – Napoli

Derby del Sole (eller Derby of the Sun på engelsk) er en konkurranse som utkjempes mellom Italias største klubber utenfor det litt rikere nord.

Juventus, AC Milan og deres byrivaler, Inter, har dominert italiensk fotball helt siden starten. Til og med Torino hadde sine øyeblikk med sin berømte Grande Torino på 1940-tallet. Troféskapene lenger sør er litt tommere.

Romas siste Serie A-tittel ble vunnet i 2000/01-sesongen, og Napoli fikk sin seier enda lenger tilbake i 1989/90, der de ble ført til toppen av legendariske Diego Maradona. Dette bør imidlertid ikke avskrekke deg fra å se disse to spille.

Både Napoli og Roma kan skilte med noen av de mest utrolige og lidenskapelige fans i europeisk fotball. Å gå rundt i den vakre byen Napoli viser hvor viktig klubben er for folket, veggmalerier av Maradona pryder mange vegger.

Videoer av Paulo Dybalas nylige avduking som Roma-spiller i by -sentrum er alle bevisene man trenger for å se hvor mye fotball betyr for fansen i Roma. Tusenvis gikk ut i gatene for å feire.

Dette derbyet betyr mye. Ikke gå glipp av det, det vil være en opplevelse for livet.

Dortmund – Gladbach 

Tysk fotball handler ikke bare om Bayern München. Selv om bayerne har dominert kampene innenlands, har Borrussen-derbyet mellom Borussia Dortmund og Borussia Mönchengladbach skrevet seg inn i historien.

Dette er kanskje ikke et tradisjonelt lokalderby med tanke på at byene Dortmund og Gladbach ligger nesten to timer fra hverandre. Begge klubbene er også gjengangere i Bundesliga-turneringens historie, og fans på begge sider har stor kjærlighet for hverandre.

Tilbake på 70-tallet var Gladbach Tysklands gullgutter. De vant ligatitlene tre ganger på rad fra 1974-1977, med den legendariske danske spissen Allan Simonsen som vant Ballon d’Or i de siste årene.

I nyere tid er det imidlertid Dortmund med som har kommet til topps med guttene i gult, med en 6-0-seier så sent som i februar 2022.

Dortmunds «Yellow Wall» er hovedarenaen til fotballegenden, men det spiller faktisk ingen rolle hvilket stadion du ser disse to spille på. Du vil uansett få en heftig opplevelse.

Espanyol – Barcelona 

Barcelona er en av få klubber det er vanskelig å hate, med mindre du er en Espanyol-fan altså. I Catalonia kaller de dette spillet Derbi barceloní, og selv om dette er La Ligas mest spilte lokale derby, er det også det mest ensidige.

Som så mange spanske rivaliseringer, er denne gjennomsyret av politikk. Under general Francos diktatur ble FC Barcelona sett på som postergutter for anti-etablering. Mens Espanyol var mer kompatibel med autoritet.

Espanyol har imidlertid hatt sine øyeblikk. De klarte å spille seg til uavgjort 2-2 i 2007, på sesongens nest siste dag, og hjalp Real Madrid til å vinne tittelen den sesongen. Den største seieren i denne kampen tilhører også Espanyol, en 6-0 seier i 1951.

Noe av det beste med å gå på et lokalt derby som dette er muligheten til å utforske en by, og i Barcelona finnes mye å både se og nyte. Nyte severdighetene, spise fantastisk mat og se en av de mest unike derbyene fotball har å tilby.

Fulham – Crystal Palace

Det er så mange fotballklubber i London at det ville være vanskelig å gå en kilometer uten å komme over et stadion av noe slag. Bare i Premier League finnes det for tiden syv klubber i hovedstaden.

Fulhams hjem Craven Cottage er et helt unikt stadium, det har knapt endret seg siden West London-klubben flyttet inn i 1896. Her finnes mer enn 100 års fotballhistorie innenfor fire tribuner.

Det er allment akseptert blant engelsk fotballfans at Crystal Palace-fansen på Selhurst Park tilbyr en av de beste atmosfærene i landet. Hvis du skal se et derby på dette stadion, forvent lyst, intensitet og non-stop sang.

Under sine respektive managere, Patrick Viera og Marco Silva, spiller begge klubbene god fotball. En kamp mellom disse to lagene lover to ting – mål og en god opplevelse.

Fotball er så mye mer enn å se de beste lagene spille mot hverandre om og om igjen. Disse lagene og spillene har dedikerte fans, og den typen opplevelse er det som gjør det vakre spillet så fantastisk.

Fulham stadium


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *