Anfield Road

Topp 10 mest legendariske fotballstadioner

Disse stadiene er verdt et besøk!

Fotballstadioner er hjemmet til klubber og supportere. Selv om dette gjør dem spesielle, er det enkelte stadioner som skiller seg ut fra de andre. Vår oppsummering av de topp 10 mest legendariske stadiene representerer toppen av kransekaken: fra gigantiske arenaer med dyp historie, til ultra-moderne hjemmebaner utstyrt med unike fasiliteter.

1. Anfield Road

Klubb: Liverpool
Kapasitet: 54.074

Respekt for historie er en del av fotballkulturen, derfor ønsker vi å sparke i gang listen på Anfield Road, hjemmestadion til Liverpool. Anfield sto først klar i 1884, dette gjør den til den eldste stadion på denne listen.

Den legendarisk klubbsangen, «You’ll Never Walk Alone», kan høres rundt hele arenaen hver eneste gang det spilles kamp. Et mindre kjent fakta er at Anfield faktisk var hjemmebanen til Everton de 8 første årene i historien sin, men en konflikt i leieavtalen sendte «The Toffees» opp til Goodison Park. Dermed satt eieren John Houlding igjen med et tomt stadion, så han startet en ny klubb kalt: Liverpool Association Football club; Everton sin største rival helt frem til den dag i dag.

Liverpool har spilt uendelig med kamper på Anfield som er skrevet ned i historiebøkene. En av de ferskeste er for eksempel Champions League semi-finalen mot Barcelona den 7. mai 2019. Delvis takket være to mål av Georginio Wijnaldum, klarte Liverpool å klore seg tilbake etter et 0-3 tap mot Barcelona, og hele Anfield var ekstatisk.

Å vinne Champions League gjorde at Wijnaldum og lagkameratene ble tilbedt som helter, de fikk til og med tillatelse til å ta på det berømte «This is Anfield» skiltet: noe treneren Jürgen Klopp kun tolererer fra spillere som har utvidet troféskapet til Liverpool.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

2. Camp Nou

Klubb: FC Barcelona
Kapasitet: 99.354

Med nesten 100 000 sitteplasser, har FC Bracelonas Camp Nou æren av å være Europas største fotballstadion. Den åpnet første den 24. september 1954, og det var ikke en tilfeldighet: det er nettopp på denne dagen hovedstaten i Catalan feirer festivalen La Mercè. Dette gjør at – akkurat som FC Barcelona – Camp Nou er sterket assosiert med byens kulturelle identitet. Dette gjenspeiles også i klubbens motto «Més que un Club» – Mer enn en klubb – som pryder sitteplassene på stadion. Navnet Camp Nou er også Catalan, og betyr «nytt felt».

Stadions kolossale størrelse kan bare verdsettes når du opplever det personlig på en kamp. Dette er fordi stadion har en unik struktur. Restriksjonene på høyden betydde at de måtte grave seg ned i bakken for å legge på en ekstra etasje, noe som ikke kan sees fra utsiden.

Det er videre oppgradering i planene. Målet med prosjektet « Espai Barça» er planlagt ferdig i 2024 og vil inkludere et tak over publikum og en 360-graders skjerm, med kapasitet opp til 105 000.

Blant de berømte på denne stadion finner man trener Johan Cruijff sitt «Dream Team» med spillere som vil bli Barcelonas fremtidige trenere: Pep Guardiola og Ronaldo Koeman, og Lionel Messi som leder laget for øyeblikket. Tips: Hvis du ønsker å oppleve ham på Camp Nou, bør du ikke vente for lenge med et besøk.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

3. Old Trafford

Klubb: Manchester United
Kapasitet: 71.140

Old Trafford er en av de største fotballstadioner i Storbritannia. Stadion åpnet i 1910 og fikk det vakre kallenavnet «Theatre of Dreams» fra klubbikonet Bobby Charlton og refererer til klubbens drømmer om å bli en realitet til tross forproblemer.

Det var sammen med klubben at Charlton opplevde sin største tragedie under flyulykken i 1958, som kostet livet til en stor andel av laget til Manchester United. Charlton og trener Matt Busby overlevde katastrofen. Du kan finne et memoar ved Old Trafford til de avdøde «Busby Babes», som ble oppkalt etter treneren.

Old Trafford ble brukt som et militærdepot under andre verdenskrig, og ble derfor bombet av nazistene. Det store skadeomfanget gjorde at United spilte kampene sine på Maine Road fra 1941 til 1949, som også på den tid var hjemmet til rivalen Manchester City. Delvis på grunn av flere endringer, er det kun den sentrale tunnelen som gjenstår av den originale stadion.

Dette reduserer ikke respekten fra fortiden, noe vi også så da Christiano Ronaldo returnerte til sitt gamle hjem i Real Madrid for Champions League, og hjemmesupporterne på Old Trafford jublet for motspilleren så høyt de klarte. Dette er den typen atmosfære du kan forvente i the Theatre of Dreams.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

4. Santiago Bernabéu

Klubb: Real Madrid
Kapasitet: 81.044

Selv om stadion ble bygget i 1947, kan navnet Estadio Santiago Bernabéu kun offentlig dateres tilbake til 1955. Santiago Bernabéu de Yeste var en nøkkelfigur i å oppnå Real Madrids nåværende status. Han var klubbens kaptein, trener og president. Bernabéu var også delvis grunnen til det som vill bli Champions League, hvor Real Madrid skinte frem.

Forskjellige europeiske cupfinaler har blitt spilt på Real Madrids hjemmebane, inkludert Champions League 2010-finalen, da Wesley Sneijder vant i Inter. Europacupfinalen i 1964 og verdenscup finalen i 1982 fant også sted her, noe som gjorde Santiago Bernabéu til den første stadion som var vert for begge tittelkampene.

Omfattende renovering – som er ferdigstilt i 2023 – er for tiden i gang. Den nye Bernabéu får et uttrekkbart tak, og utvides og utstyres med restauranter, kjøpesentre og til og med et hotell med rom som har utsikt over banen.

Stadionets eksteriør blir futuristisk, med vegger som kan vise bevegelige bilder. Komforten forbedres, med en 360-graders skjerm som skal vises over stadion et helt nivå høyt.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

5. San Siro / Stadio Giuseppe Meazza

Klubber: AC Milan & Inter Milan
Kapasitet: 75.923

Det som er unikt for San Siro er at det ikke har ett, men to faste hjemmelag – AC og Inter Milan – som tilfeldigvis også er hverandres største rivaler. Det offisielle navnet er Stadio Giuseppe Meazza, oppkalt etter en spiller som har spilt for begge klubbene. Men siden Giuseppe Meazza spilte for Inter lengst og også var trener tre ganger, er dette navnet mest populært blant Inter-fans, mens Milan-fans velger San Siro: en referanse til distriktet stadionet okkuperer.

Stadionet har hatt flere ansiktsløftninger, sist gang for verdensmesterskapet i 1990. Denne siste moderniseringen så de karakteristiske elleve sylindriske tårnene som ble lagt til for å støtte det nye tredje nivået.

Feyenoord vant Europacup I finalen her i 1970. Celtic ble slått 2-1 takket være mål fra Rinus Israël og Ove Kindvall. I løpet av verdensmesterskapet i 1990 var San Siro også åstedet for spyttehendelsen mellom Frank Rijkaard og Rudi Völler, under kampen Nederland – Vest-Tyskland. Kampene ble også allerede holdt i San Siro under verdensmesterskapet i 1934, da Italia først ble verdensmestere.

Hvis du noen gang har drømt om å ta en fotballtur til San Siro, er tiden nå viktig. AC Milan og Inter har nådd enighet om et nytt stadion, som skal settes opp et sted de neste årene. Det er nå to design i gang: The Cathedral og Rings of Milano.

Selv om gamle San Siro da blir delvis revet, er visse funksjoner satt til å bli stående, omgitt av et grøntområde som er dedikert til sport, kultur og fritid.

6. Signal Iduna Park / Westfalenstadion

Klubb: Borussia Dortmund
Kapasitet: 81.365

Westfalen Stadium er av sponsorårsaker også kjent som Signual Iduna Park, og er Tysklands største stadion. Det er også Europas tredje største fotballklubb-stadion etter Camp Nou og San Siro. Stadion overgår derimot de to andre på en annen front, siden den har den europeiske rekorden for det høyeste gjennomsnittlige antall besøkende per kamp: 80 588 i sesongen 2011–12.

Dette betyr at arenaen er kjent for sin intense atmosfære, som i stor grad drives av de fanatiske tilhengerne på South Stand, også kjent som Gelbe Wand (Yellow Wall). Med en kapasitet på nesten 25 000 er dette den største terrassen i Europa.

Signual Iduna Park ligger ved siden av det livlige Kreuzviertel-distriktet, med Dortmund-supportere som fyller opp de utallige pubene på kampdager. Distriktet måtte evakueres da de renoverte i 2006 og en ueksplodert bombe på 450 kg fra 2. verdenskrig ble oppdaget nær midtlinjen.

Tro det eller ei: da stadion ble åpnet i 1974 – delvis på grunn av verdensmesterskapet i Vest-Tyskland det året – endte Dortmund i den andre Bundesliga-divisjonen. Det var først i 1976, etter opprykk, at klubben spilte sin første hjemmekamp i Bundesliga: som i disse dager er umulig å forestille seg uten Dortmund, enn si Signual Iduna Park.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

7. Etihad Stadium

Klubb: Manchester City
Kapasitet: 55.017

Av sponsorårsaker kjenner vi hovedsakelig stadion i Manchester som Etihad Stadium. Den gjennomgikk sin ilddåp i 2002, og var vert for Commonwealth Games; hvorpå Manchester City begynte å leie stadion fra byen Manchester. Friidrettsbanen forsvant, og et tredje nivå ble opprettet i 2015, noe som betyr at den nåværende kapasiteten ble nådd.

Stadion har fått mye skryt for sitt fantastiske design. Taket er faktisk løsrevet fra stadionskålen, og støttes av en struktur på tolv eksterne master og kabler. Arbeidet deres ga arkitektene flere prestisjetunge priser.

Den mest legendariske kampen som har blitt utspilt på Etihad Stadium ble spilt den siste dagen i 2011–12 sesongen. City ble nasjonale mestere på hjemmebane for første gang siden 1968, og snudde lykken for det skadeherjede laget.

En fotballreise til Etihad Stadium er også et besøk til den mest suksessfulle engelske klubben de siste årene. Manchester City har vunnet Premier League fire ganger siden 2012, noe som er mer enn noen andre klubber.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

8. Allianz Arena

Klubb: Bayern München
Kapasitet: 75.024

Utsiden av Allianz Arena, som åpnet i 2005, er dekket av 2874 luftputer av plast, hver av dem i forskjellige størrelser. Disse gir arenaen ikke bare et futuristisk utseende, men også en spesiell funksjon: dette er det første stadionet som kan endre farge totalt: for eksempel rødt for Bayern-kamper.

På klare kvelder kan denne blendende belysningen fra Allianz Arena sees fra østerrikske fjelltopper, 80 km unna.

I løpet av de første årene ble stadion delt med 1860 München, men dette avsluttet da klubben rykket ned til amatørligaen i 2017. Tribunene ble da fullstendig dekorert i Bayern-farger.

Det er mulig du vil ha problemer med å finne bilen din hvis du vurderer å ta en tur til Alliance Arena, siden stadion har det største parkeringshuset i Europa, med nesten 9800 parkeringsplasser.

Allianz Arena var den stolte arrangøren av Champions League-finalen i 2012. Det var første gang i turneringens historie at en av finalistene kunne spille på sitt eget stadion: Bayern München. Likevel gav ikke det hjemmefordelen de hadde håpet på, da Chelsea vant finalen på straffespark.

Etter tidligere å ha vært vertskap under verdensmesterskapet i 2006, er det igjen planlagt kamper i Allianz-området i juni 2021 for den utsatte UEFA-cupen 2020, inkludert sluttspillet Frankrike – Tyskland og Portugal – Tyskland.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

9. Tottenham Hotspur Stadium

Klubb: Tottenham Hotspur
Kapasitet: 62.850

Stadionet til Tottenham Hotspur åpnet i 2019, noe som gjør den til en av de yngste stadionene på denne listen. Du vil mest sannsynlig besøke stadionet for å se fotballaget til Kane and Son; men dette stadionet er likevel verdt et besøk for sitt imponerende design og unike fasiliteter.

Dette er den tredje største stadion i England, og Londons største. Med en høyde på 34 meter er den sørlige standen den største i England, og består av et nivå med 17.500 seter. På toppen av South Stand finner man også en kopi av den originale gylne cockerelen, klubbens maskot. Dette inkluderer til og med bulkene til originalen som ble forårsaket da Paul Gascoigne skjøt på den med en luftpistol.

Stadionet er også hjemmet til Goal Line Bar, som – med en lengde på 65 meter – er den lengste baren i Europa. Dette serveringstedet har et spesielt hurtigfylling-system, der ølglass blir fylt opp fra bunnen. Dette betyr at 65 000(!) halvlitere lett kan fylles under kamper: og fra sitt eget bryggeri, som også ligger på selve stadion.

Stadionets designet fungerer ikke bare som et fotballstadion, men også som det første NFL-stadionet utenfor Nord-Amerika. Fotballbanen er fullt uttrekkbar, og skjuler en komplett NFL-bane. De første NFL London-spillene noensinne ble avholdt i 2019, med flere kamper som så et fullstendig stadion.

Som tilskuer kommer du ikke nærmere banen i England: den korteste avstanden mellom sitteplasser og banen på Tottenham stadion er bare fem meter, og den lengste avstanden er åtte meter.

Vurderer du å bestille en fotballreise?

10. Wembley

Kapasitet: 90.000

Det er to stadioner som heter Wembley. Det opprinnelige Wembley Stadionet lå på samme sted i London fra 1923 til 2003. På et tidspunkt hadde den en kapasitet på 127 000 tilskuere, og var kjent for å utspille noen fantastiske kamper, som VM-finalen i 1966. England vant sin første og foreløpig eneste VM-tittel noensinne ved å slå Vest-Tyskland i finalen; og av denne grunn har stadionet en spesiell plass i mange engelske folks hjerter.

I stedet for å tilhøre en klubb, er Wembley det offisielle stadionet til det engelske fotballforbundet, som også har hovedkontor der. Stadionet brukes ofte av det engelske nasjonale fotballaget. Finalene i FA Cup, League Cup og andre cupturneringer spilles også her. Wembley setter også scenen for opprykk og delegering-sluttspill, så vel som for kamper i utallige andre idretter og arrangementer.

Det er ikke nødvendig å bekymre deg hvis man føler en trang til å bruke fasilitetene under en kamp på Wembley stadion, siden denne arenaen har hele 2 618 toaletter: mer enn noen annen bygning i verden.

Pelé sa en gang at Wembley stadion er hovedstaden, katedralen og hjertet til fotballen. Wembley – den gamle og den nye stadion – er et globalt ikon i fotball. Dette kommer definitivt på listen over mange fotballfans over hele verden.

Vurderer du å bestille en fotballreise?



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *