Hva er de mest kjente fotballtrøyene noensinne?

En fotballdrakt forteller oss flere ting, dette inkluderer navn og nummer på spilleren som har den på seg, lagets farger og logoer, samt tilknytning til sponsorer. I moderne fotball endres trøyen til et profflag årlig.

Den mest åpenbare grunnen til dette er å generere salg (mange fans har flere forskjellige variasjoner av trøyen til favorittklubben sin.)

Logoen til lagets sponsor kan også vanligvis ses på trøya, og kostnadene for å få logoen sin på trøya til et topplag er svært høye. Dette gjør at kjente merker byttes ut regelmessig etter hvert som nye kontrakter forhandles. Dette betyr også at fotballdrakten er en av de viktigste økonomiske eiendelene til et lag.

Men ettersom merkevarer og stiler stadig endres, kan en fotballtrøye også brukes som en identifiserende markør for en iterasjon av et lag. På grunn av dette er noen fotballdrakter verdt mer enn andre.

For å feire dette merkelige faktumet, bestemte vi oss for å rangere noen av de mest ikoniske fotballdrakter gjennom tidene. Det var ikke en enkel jobb siden kjente fotballdrakter stort sett er en subjektiv ting. På grunn av dette er det ofte vanskelig å vurdere verdien til drakten.

Hver av oss har en eller flere favoritter av ulike årsaker: designet, spilleren som hadde den på seg, om et lag vant noe med den, og så videre. Likevel kan vi alle være enige om at noen er mer bemerkelsesverdige enn andre. Så, med det sagt, her er de 10 mest kjente fotballdraktene noensinne.

Topp 10 mest kjente fotballdrakter

  1. Brasil – 1970/1971
  2. Boca Juniors – 1981/1982
  3. Celtic – 1966/1967
  4. Ajax – 1994/1995
  5. Liverpool – 1982/1983
  6. Real Madrid – 1959/1960
  7. AC Milan – 1988/1989
  8. Nederland – 1974/1975
  9. Danmark – 1986/1987
  10. Juventus – 1985/1986

10. Juventus – 1985/1986

Dette er ikke en helt vanlig fotballdrakt; dette er selve Juventus-drakten. Hva gjør den så unikt? De svarte og hvite stripene er åpenbart. Men den enorme kragen er også noe som er helt spesielt til denne trøya.

Klubbens 1985/86-skjorte hadde ikke logoen deres. I stedet er det to stjerner som sikter til Juventus sine prestasjoner i Serie A frem til det tidspunktet – hver representerer 10 ligatitler. (En tredje stjerne ble lagt til i 2014.)

En annen forskjell er hvordan sponsorer blir behandlet på. «Ariston» er mye større, men Kappa-logoen ble mindre og mindre gjennom sesongen.

Er du interessert i å se Juventus ta på seg drakten i dag?

9. Danmark – 1986/1987

Da Danmark fikk sin verdenscupdebut i 1986 med denne trøya, var meningene delte. Mange anser landets drakt i denne turneringen som en av tidenes beste fotballdrakter. Andre synes den er alt for ekstremt og lite stilig.

Denne trøya er delt i to deler. Halvparten er helt rød og den andre halvparten inneholder lyserøde og hvite striper. Denne ferske nye stilen overbeviste også noen klubber, som Coventry og Southampton, til å ta opp stilen til glede og forferdelse for mange.

Er du ute etter en fotballtur?

8. Nederland – 1974/1975

Oransje har alltid vært fargen på Nederland, og denne skjorten sier det tydelig.

Enkelt og samtidig ikonisk, alle fotballsupportere ble forelsket i denne skjorten. Nederlenderne hadde den på seg i verdensmesterskapet i 1974 i Tyskland. Selv om tyskerne vant tittelen, kan ingen glemme denne fantastiske drakten.

Dette er en bemerkelsesverdig drakt av en annen grunn også. Adidas var faktisk sponsoren til det nederlandske landslaget, men kaptein Johan Cruijff ble sponset av Puma. Dermed fikk Cruijff en tilpasset versjon av settet med kun to striper på ermene og ingen logo på brystet.

Er du ute etter en fotballtur i Nederland?

7. AC Milan – 1988/1989

Spør Milan-supporterne om hvilken som er den mest ikoniske drakten i klubbens historie, og mange vil nok se for seg den som Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Marco Van Basten hadde på seg.

På slutten av 1980- og 1990-tallet var AC Milan skremmende gode. Og med sine svart- og rødstripete skjorter var laget også moteriktig sterkt.

Dette er en klassisk drakt som alltid vil bli husket.

Vil du se AC Milan live?

6. Real Madrid – 1959/1960

Flotte hvite trøyer har alltid vært kjennetegnet til Real Madrid. Dette er grunnen til at vi ikke kunne la være å sette den på denne listen.

Klubben har mange kjente trøyer. Men drakten fra 1959/1960-sesongen er spesielt kjent – den var den mestvinnende i historien! Faktisk vant Los Blancos den femte europacupen på rad og beseiret Eintracht Frankfurt 7-3 i den spennende finalen i turneringen i Glasgow.

Vi er sikre på at ingen har glemt dette flotte laget.

Er du ute etter en fotballtur?

5. Liverpool – 1984/1985

Blant alle skjortene de røde har samlet på gjennom sin historie, kan vi si at dette settet regnes som deres beste.

Med klassiske røde og tynne striper er den nesten identisk med hjemmeskjorten deres fra 1983/84. Denne skjorten uten sponsede logoer skiller seg imidlertid ut.

Liverpool brukte den under europacupfinalen i Roma i 1984, hvor de slo AS Roma på straffer for å ta hjem trofeet.

Har du lyst til å se Liverpool spille?

4. Ajax – 1994/1995

På fjerdeplass har vi Ajax i en av deres beste sesonger noensinne: 1994/1995.

Amsterdam-klubben har brukt den samme malen i over 100 år nå – rød og hvit med en enkelt tykk stripe nedover i midten. Den er enkel og unik i sitt slag. Men noe som fortsatt er utrolig sjeldent med denne ’94-skjorten, er dens vertikale sponsing.

Laget hadde den på seg under semifinalene i UEFA Champions League mot Bayern München. Laget endte opp med å vinne europeisk fotballs største klubbtrofé den sesongen.

Har du planer om en fotballtur?

3. Celtic – 1966/1967

Enkelt, men samtidig uforglemmelig; det er umulig å ikke inkludere Celtic FC og deres 1967 europacuptrøye på denne listen.

Ingen logoer, ingen sponsorer og uten dilldall. Bare deres grønne og hvite horisontale striper. Så rent som det kan bli.

Celtic hadde den på seg under finalen mot Inter Milan i Portugal hvor de skrev historie. «Lisbon Lions» ville fortsette å vinne kampen og bli det første britiske laget til å vinne europacupen.

Har du lyst til å se fantastisk fotball live?

2. Boca Juniors – 1981/1982

Boca Juniors blå og gule er den mest identifiserbare fotballdrakten i Argentina. Fargene er rett og slett uerstattelige!

Trøyen fra sesongen 1981/82 var den første som hadde Bocas firestjerners emblem sammen med de kjente fargene som ble inspirert av Buenos Aires-antrekket.

Også i dette tilfellet gjør store spillere skjorta berømt, og denne skriker Diego Maradonas navn. Han ble berømt med denne trøya, og hjalp laget med å vinne 1981-trofeet og promoterte denne drakten.

Er du ute etter en fotballtur?

1. Brasil – 1970/1971

Førsteplassen på denne listen går til den klassiske retroskjorten fra Brasil under sesongen 1970/71. Enkel, elegant og en fryd for øyet er den beste måten å beskrive denne skjorten på.

De var det eneste laget som var sterkere enn italienerne i løpet av disse årene. Med legender som Pele, Jairzinho, Rivelino og Carlos Alberto hadde Brasil noen av de beste spissene verden noensinne har sett.

Pele og troppen vant FIFA verdensmesterskap for tredje gang i 1970. Dette var den siste skjorten han hadde på seg før han la opp.

Vurderer du å dra på fotballtur?



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *