10 beste comebacks i fotballens historie – Fotball-comebacks

Fotballkamper kan være uforutsigbare. I løpet av få øyeblikk kan et lag med en overlegen ledelse plutselig ligge bak. Det er denne typen comeback som gjør det så spennende å se en kamp. For å si det enkelt, er ingen virkelig trygge før dommeren har blåst av sluttsignalet.

For å feire dette strålende aspektet i fotball, har vi bestemt oss for å liste opp de ti beste comebackene gjennom tidene. Dette er kamper der lag som ligger bak med flere mål har snudd kampen og tatt over ledelsen.

Listen vår handler ikke bare om enorme målforskjeller. Vi har tatt flere faktorer i betraktning, inkludert:

• konkurransen (eller ligaen) som sanksjonerte kampen,
  • lagene som er involvert i kampen, og
  • sammenhengen

I turneringer som UEFA Champions League hvor to kamper må til for å avgjør hvilket lag som går videre til neste runde, bestemte vi oss også for å se på returspillet. Vi prøvde også å fokusere på nyere kamper i motsetning til å fylle listen med kamper vi aldri har sett.

Så, her er listen vår over de 10 beste comebackene i fotball.

10. Belgia vs Japan – 2018

10. Belgia vs Japan – FIFA World Cup (2018)

Å si at dette var et merkelig spill ville vært en underdrivelse. Belgia var den åpenbare favoritten, men så fikk Japan det første målet nesten med en gang andre omgang begynte. Overraskende nok ble dette raskt fulgt opp med et andre mål fire minutter senere.

Og dermed virket det som om Belgia ferdig. Det gikk nesten 20 minutter før belgierne fikk en åpning og scoret et mål. I likhet med Japan ble det første målet raskt fulgt opp med et andre.

Med begge lag på 2 mål når kampen nærmet seg slutten, så det ut som kampen ville ende i overtid. En utmerket kontring fra Belgia ga dem derimot vinnermålet i kampens siste minutt.

9. Tottenham vs Ajax – UEFA Champions League (2019)

I UEFA Champions League-sesongen 2018-19 var Tottenham Hotspur og AFC Ajax to lag som ingen forventet skulle gjøre noe suksess.

Tottenham presterte fantastisk mot rivalen Manchester City i kvartfinalen. Ajax spilte fantastisk fotball og seiret over både Real Madrid og Juventus.

Det nederlandske laget kjempet mer selvsikkert og spilte bedre fotball. Få kunne motsi dette da Ajax vant den første kampen 1-0 i London. Dermed hadde de et lite fortrinn mot Tottenham siden den andre kampen skulle spilles på deres hjemmebane.

Det hele startet veldig bra for Ajax; de ledet 1-0 i det femte minuttet. Deretter fikk de et andre mål i det 35. minutt. I gode 20 minutter så det ut som Ajax var på vei til finalen for første gang på 24 år.

Men Tottenham-vingen Lucas Moura hadde andre planer. Med to raske mål i det 55. og 59. minutt fikk han Spurs tilbake i kampen. De neste to timene var de to lagene helt i tottene på hverandre, men i sluttminuttet på overtid slo nattens helt for Tottenham, Moura, til en siste gang og vant et utrolig spennende oppgjør for laget hans.

8. Deportivo La Coruña vs AC Milan – UEFA Champions League (2004)

Mellom 2002 og 2004 var AC Milan et av de største lagene i Europa. De vant Champions League i sesongen 2002-03 med en tropp fylt med dagens beste spillere, inkludert Kaká, Seedorf, Gattuso og Maldini.

Så da det spanske Deportivo la Coruña ble trukket til å møte dem i Champions League-sesongen 2003-04, hadde de en hard kamp foran seg.

I den første kampen vant AC Milan 4-1 på San Siro. Det er vel unødvendig å si at det italienske laget hadde en komfortabel fordel. Men i den andre kampen startet Deportivo kampen sterkt. Ved pause og til overraskelse for praktisk talt alle, vant de 3-0.

Med denne scoringen tok de seg allerede til neste runde takket være bortemålet. Men tre mål var ikke nok for dem, så de scoret et fjerde. Resultatet av denne kampen var overraskende fordi Milan hadde en enorm fordel. De hadde også en mye bedre tropp og var de forsvarende mesterne. Kampen er et bevis på at alt kan skje i fotball.

7. Vest-Tyskland vs Frankrike – FIFA World Cup (1982)

I semifinalen i verdensmesterskapet i 1982 tok Frankrike opp kampen mot Vest-Tyskland. Begge lag så sterke ut og de fleste fans visste at det kom til å bli en god kamp. Begge lag spilte hardt, men etter ordinær tid sto de fast i en 1-1-situasjon, noe som betydde at kampen gikk videre til ekstraomganger.

I de første 10 minuttene av ekstraomgangene scoret Frankrike to mål, og det så ut som om de hadde sikret seg seieren. Tyskerne ga imidlertid ikke opp og de klarte å score to mål også, noe som betyr at kampen gikk videre til straffe.

Så, etter en 3-3-thriller, med fire mål i tillegg, slo Vest-Tyskland Frankrike 5-4 i en straffesparkkonkurranse. Dette var en av de mest dramatiske og intense VM-kampene vi noen gang har sett.

6. Real Madrid vs Borussia Mönchengladbach – UEFA Europa League (1985)

I sesongen 1985-86 av det som nå er kjent som UEFA Europa League, møtte Real Madrid Borussia Mönchengladbach i 16-delsfinalen. Den første kampen ble dominert av det tyske laget som slo Madrid med 5-1.

I den andre kampen vant imidlertid Real Madrid 4-0. Med to mål i hver omgang var det nok til at Real Madrid kunne ta seg videre til kvartfinalen. Madrid vant cupen det året. Dette viser hvor utrolig for ting kan snu i slike turneringer.

5. AS Roma vs FC Barcelona – UEFA Champions League (2018)

Før denne kampen ble Barcelona sett på som et av de beste lagene i fotballens historie. Dette ble nok en gang bekreftet da de knuste AS Roma med 4-1 på Camp Nou i den første kampen av denne Champions League-kvartfinalen. Ingen trodde laget var i stand til å tape et overtak på tre mål mot Roma.

Selv om Roma ikke var et dårlig lag, så Barcelona mye sterkere ut. Den andre kampen av denne kvartfinalen ble imidlertid et mareritt for det spanske laget. Det startet med et raskt mål fra Edin Dzeko i det 6. minutt.

Det andre målet kom etter at dommeren dømte straffe for Roma i andre omgang. Romas tredje mål, som slo Barcelona ut av Champions League-sesongen, kom i det 82. minutt. Dette spillet blir husket som et av Barcelonas verste prestasjoner i moderne historie.

4. AS Monaco vs Real Madrid – UEFA Champions League (2004)

På begynnelsen av 2000-tallet ble Real Madrid-troppen kjent som «Galacticos» fordi den inneholdt mange strålende spillere, inkludert Zinedine Zidane, Ronaldo, Raul, Roberto Carlos og Luis Figo for å nevne noen.

På papiret var det et av de beste lagene i fotballens historie. Naturligvis trodde mange fotballfans at de ville knuse ethvert lag de spilte mot. Så da laget ble trukket til å spille mot AS Monaco i UEFA Champions League-kvartfinalen 2003-04, trodde folk at resultatet ville bli alt for forutsigbart.

I den første kampen av serien vant Real Madrid 4-2, noe som viste at de fleste fotballfans hadde rett. Det virket som om billetten deres til semifinalen allerede var betalt for.

Den andre kampen startet slik mange trodde det ville gå. Real Madrid scoret det første målet, noe som betydde at Monaco måtte score 3 mål for å kvalifisere seg til neste runde.

Det tok litt tid før Monaco dukket opp til kampen. De scoret ett mål like før pause og så et til rett etter pause. Kampens tredje og siste mål kom i det 66. minutt. Monaco holdt på sterkt for å beholde poengsummen og beseire Galacticos.

Mange fotballfans kunne ikke tro at Real Madrid ble slått ut av et fransk lag som hadde endt på 15. plass i Ligue 1 bare to år tidligere. Av denne grunn er det fortsatt et av de største comebackene vi noen gang har sett.

3. Barcelona vs PSG – UEFA Champions League (2017)

Denne ganske nylige kampen anses som et vanvittig comeback av flere grunner. I den første kampen som ble spilt på Le Parc des Princes i Paris, tapte Barcelona et ydmykende nederlag på 4-0.

PSG dominerte kampen klart, og Barcelona trengte å score minst fire mål for å presse den andre kampen inn i ekstraomganger. Den andre kampen på Camp Nou startet bra for Barcelona med Luis Suarez som scoret i det tredje minuttet.

Før pause hadde Barcelona scoret enda et mål, noe som betyr at de bare var to mål unna kvalifiseringen. I det 50. minutt scoret Barcelona et tredje mål og comebacket virket mer mulig enn noen gang!

Men lagets håp ble nesten knust da PSG klarte å sette inn enda et mål. Et enkelt vellykket angrep satte nesten en stopper for kampen.

Dette ene målet betydde at Barcelona trengte å score tre mål til (igjen!) Det var nesten som å starte fra null.

I det 87. minutt sto det fortsatt 3-1. Men i løpet av de siste syv minuttene av kampen klarte Barcelona å score tre mål i det som var en av de mest vanvittige prestasjonene i europeisk fotball.

Den eneste grunnen til at dette comebacket ikke er rangert høyere er på grunn av det faktum at Barcelona ikke vant Champions det året. I tillegg var det noen kontroversielle valg fra dommeren.

2. Liverpool vs Barcelona – UEFA Champions League (2019)

Igjen finner vi Barcelona på denne listen. Denne gangen er de ikke historiens helter. I stedet er de på den tapende siden av et kjent comeback i en Champions League-semifinale mot Liverpool.

Den første etappen ble spilt på Camp Nou. Det var en merkelig kamp fordi Barcelona ikke kontrollerte den, men likevel klarte å vinne 3-0, med ett mål fra et vakkert frispark tatt av Messi.

I andre omgang klarte Liverpool å score ett mål før pause. Wijnaldum scoret to mål til, noe som betyr at de kun var ett mål unna kvalifiseringen!

I det siste målet overrasket Trent Alexander Arnold forsvaret med å ta corneren raskt. Dette gjorde at Origi mistet markørene sine i boksen og score målet som ledet Liverpool til å kvalifisere seg.

Liverpool fortsette og vant finalen etter denne kampen. Så det var en avgjørende kamp for å avgjøre vinnerne av ligaen.

1.     Liverpool mot AC Milan – UEFA Champions League-finale (2005)

Utspillet av denne kampen er det som gjør den til det beste comebacket av alle. AC Milan startet finalen slik lagene bare drømmer om etter å ha scoret sitt første mål i det første minuttet av kampen!

Ved pause var de oppe 3-0. Dette betydde at Liverpool trengte tre mål bare for å sikre at kampen gikk videre til ekstraomganger. Rafael Benítez må uten tvil ha sagt de rette ordene for å motivere spillerne i de siste avgjørende minuttene.

Innen seks minutter etter at andre omgang startet, scoret Liverpool tre mål! Selv om det fortsatt var 30 minutter igjen av kampen, endte stillingen slik.

Det ble ikke scoret flere mål i ordinær tid eller ekstraomgang. Dette betydde at denne finalen ble avgjort med straffer. Liverpool vant på straffe, noe som betyr at de vant Champions League til tross for at de lå under 3-0 ved pause!

Hvilke av disse kampene ga deg fantastiske eller forferdelige minner? Hva er dine topp 10 comebacks i fotball?