De 5 beste byene å besøke i julen

For mange er juletiden en av de mest magiske tidene i året. Selv om høytiden feires så og si over hele verden, er det noen steder som gjør det bedre enn andre. Snødekte kirker, lyslenker i gatene, store dekorerte trær og lukten av brente kastanjer er det du kan forvente i disse vinterkledde byene.

Hver by feirer høytiden på sin egen måte. Noen har storslåtte parader og feiringer, mens andre bare holder seg til tradisjonelle kaker og og godterier. Og la oss ikke  glemme de fantastiske julemarkedene!

Flere byer har kjente julemarkeder – en tradisjon som i enkelte tilfeller kan spores tilbake til sent i middelalderen. Den tyske byen Dresden sies å ha det eldste markedet i verden, og kan spores tilbake til så sent som 1434. I dag kan du finne markeder over hele Europa, men noen er bedre enn andre.

Siden julen nærmer seg raskt, har vi bestemt oss for å liste opp de beste og vakreste julebyene du burde besøke. Så gjør deg klar for å planlegge en storslått juleferie!

Hva er den beste byen å besøke i julen?

  1. Manchester
  2. Dortmund
  3. Paris
  4. Barcelona
  5. Glasgow

1. Manchester

Med sine berømte julemarkeder er Manchester en by ivrige feriereisende burde besøke på denne tiden av året. Den første utgaven av dette julemarkedet fant sted i 1999. Siden den gang har det vokst årlig, og tiltrekker seg millioner av besøkende fra hele verden.

Markedene er spredt over hele byen. Du kan finne dem rundt St Ann’s Square, Exchange Square, New Cathedral Street, King Street, Market Street og Cathedral Gardens. I år vil Piccadilly Gardens være vertskap for en ny familievennlig Winter Gardens-attraksjon med barer, matboder, håndverkselgere og levende musikk. I sentrum kan du se den anerkjente kjempenissen sammen med en spesiell sti av lysskulpturer.

Det er så mange attraksjoner byen har å tilby festlige besøkende. For å toppe det hele kan du også få med deg en god fotballkamp mens du er der. Det er nok ikke mye som slår en juleferie kombinert med en «boxing day» kamp i Storbritannia. Siden byen er hjem til både Manchester United og Manchester City som, har du mange flotte kamper å velge mellom på denne tiden!

2. Dortmund

Det ville ikke vært en komplett liste uten denne tyske byen. Du kan oppleve en vanvittig god julestemning i flere tyske byer, men vi bestemte oss for å fokusere spesielt på én: Dortmund.

«Weihnachtsstadt» i Dortmund er et av de største og vakreste julemarkedene i hele Tyskland. Den inneholder mer enn 300 kunstnerisk dekorerte boder som tilbyr besøkende alt de kan ønske seg av et julemarked. Fra regionale spesialiteter (som velsmakende bratwurst og westfalsk grillskinke) til håndlaget julepynt, uvanlige leker og mye mer.

Hjertet i julebyen er det gigantiske juletreet på Hansaplatz, kjent overalt for sin høyde på hele 45 meter. Faktisk er den sammensatt av mer enn 1.700 graner og opplyst av mer enn 45.000 lys.

Med andre ord, hvis du vil oppleve en god atmosfære og litt varm vin for å varme kropp og sjel under de kalde vinterdagene i desember, bør du dra til Dortmund. Dessuten kan du også legge litt god fotball til i ferien din ved å se den tyske giganten Borussia Dortmund live.

3. Paris

I tillegg til å være kjærlighetens by, er Paris også en fantastisk by å besøke i juletider. Her kan du dra på fest i Disneyland Paris, og dra på julemarkeder som garantert ikke vil skuffe. I høytiden finner man mange små boder i Paris fylt med franske produkter, pariserhjul, julemat, kunst, håndverk og skøytebaner.

Hvis du tar linje 1 på t-banen og stopper ved Tuileries-stasjonen, vil du finne Le Magie de Nöel-markedet, fylt med attraksjoner for barn, mat og andre tradisjonelle franske produkter.

Hvis du leter etter det vakreste julemarkedet i Paris, ta linje 7 eller 11 og stopp ved Hôtel de Villes julemarked. Der vil du bli møtt med lys og spenning som minner deg om et eventyr.

Til slutt, hvis du ønsker å besøke et luksuriøst julemarked, tar bussrutene 39, 63, 70, 86 og 96 deg til Saint-Germain-des-Prés julemarked. Der kan du finne smykker, skinndekkede notatbøker og utsøkt sjokolade som får deg til å føle deg som en filmstjerne.

Alle julemarkeder i Paris varer til januar. I tillegg til alle julerelaterte attraksjoner, kan du også ta deg tid til å se et av de mest spennende lagene i fotball for øyeblikket: Paris Saint-Germain.

4. Barcelona

Barcelona er en av de mest kjente byene i Spania. Tross alt er det hjemmet til La Sagrada Familia, Casa Batllo og vår personlige favoritt, FC Barcelona.

I Barcelona finner man også julemarkeder fylt med spanske tradisjoner. La Fira de Santa Llucia er det mest kjente og eldste julemarkedet i Barcelona. Dette markedet ligger like foran katedralen, og er et folkehav helt frem til 23. desember. Her kan du se tradisjonelle figurer, som Tio de Nadal eller The Caganer. Disse to tradisjonelle figurene er ikke for alles smak, men de er veldig populære i Spania.

Tio de Nadaler en tømmerstokk som mates av barna i en familie. 1. juledag må barna ødelegge den mens de synger en sang. Når den endelig går i stykker, finner de gaver inni den. Caganer er imidlertid en slem figur som visstnok «bæsjer» i nærvær av Jesusbarnet og jomfrumoren.

Når det gjelder Barcelonas julemarked, kan du også sjekke ut Fira de Nadal de La Sagrada Familia, som, som navnet tilsier, finner sted foran La Sagrada Familia. Du kan besøke dette julemarkedet frem til 23. desember og nyte churros, bakte søtpoteter og, juleklassikeren, varm sjokolade.

Foruten de to julemarkedene nevnt ovenfor, er det også Fira de Nadal del Port Vell og Fira de Reis som varer til januar.

Selv om disse juletriksene kan virke merkelige, er Barcelona verdt et besøk i julen. Hvis du er en fotballfan, kan du også sette av litt tid til å se legendariske FC Barcelona live!

5. Glasgow

Glasgow inntar også en plass på listen vår over de beste byene å besøke i julesesongen. St Enoch julemarked i Glasgow er absolutt å anbefale!

Fylt med julegodter fra hele verden, er det full julestemning her fra morgen til kveld. Foruten julegodtene har både Glasgow og Edinburgh skøytebaner og boder med kunst og håndverk.

Edinburgh ligger bare en time unna Glasgow og er lett tilgjengelig med tog. I Edinburgh finner du et stort julemarked og et pariserhjul for å få opp julestemningen. Eller, hvis du er en fan, er Edinburgh den perfekte byen for å se etter Harry Potters referanser, som Diagon Alley og skolen som sies å være inspirasjonen for Hogwarts.

Bortsett fra julesesongens produkter og messer, har Glasgow også en fotballtradisjon. Hvis du er en Celtic– eller Rangers-fan, benytt sjansen til å se en fotballkamp her i julesesongen også. Husk at Old Firm derbyet alltid finner sted på nyttår!

Now you have plenty of options! Where are you going to spend your Christmas holiday?



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *