Syv ikoniske Europacup-stadioner

VM i fotball er den største turneringen i den sportslige verden. Fotballens beste spillere kommer sammen i en feiring av kultur og fotball, og viser hva de kan gjøre på verdensscenen. Noen av Europas største stadioner har vært midtpunktet for disse feiringene og her finner du syv av de mest ikoniske.

Camp Nou

Camp Nou er hjemmebanen til FC Barcelona, og et av de mest kjente stadionene i verden. Stadionet har base i vakre Barcelona og gir rom til 99 000 fotballbesatte fans som samles annenhver uke for å se sine berømte voktere spille.

Dette hellige gresset har vært vert for de beste spillerne i verden. Lionel Messi, Ronaldinho og Andres Iniesta, for å nevne noen, har skapt seg et navn under flomlysene på Camp Nou.

Bakkens mest minneverdige VM-øyeblikk kom i 1982. Spania ble valgt som vertsnasjon det året og Camp Nou arrangerte totalt fem kamper, inkludert Belgias berømte 1–0-seier mot Diego Maradonas Argentina og semifinalen mellom Polen og Italia. Også åpningsseremonien i verdenscupen fant sted på Barcas stadion!

Santiago Bernebau

Santiago Bernebau-stadionet er ansett som hjemmet til europeisk fotball, og har en unik historie. Tretten Champions League-pokaler, 35 La Liga-titler og 8 Ballon d «Ors er alle utstilt i museet, takket være den mektige Real Madrid.

I likhet med sine bitre rivaler har Barcelona og Real Madrid fått noen av verdens beste spillere til å representere seg. Cristiano Ronaldo, Raul og den legendariske Alfredo di Stefano har spilt foran over 80 000 beundrende fans og vunnet alt.

Det var bare en kandidat til å arrangere VM–finalen i 1982, og det var selvsagt Santiago Bernebau. Italia vant 3–1 over Vest-Tyskland, og kunne dermed løfte troféet for sitt tredje VM, takket være den avdøde, store Paolo Rossi som ledet landet sitt.

Hvis du drar til Madrid på en fotballtur, sørg for at du legger inn en tur til «Jardines del Mundial» (Gardens of the World Cup) foran Santiago Bernabeu, en liten hage med ett tre fra hver av nasjonene som deltok i VM i 1982.

Old Trafford

Det er ikke mange klubber som er større enn Manchester United, og det er ikke mange stadioner som er så ikonisk som Old Trafford. Den røde halvdelen av Manchester United ble den mest suksessrike klubben i engelsk historie under Sir Alex Ferguson, og det første laget som vant 20 ligatitler.

Old Trafford, også kjent som «Theatre of dreams» (drømmenes teater), har blitt synonymt med engelsk fotball. Laget fra 1992 banet vei for fremtidige suksesser, noe som gjorde det mulig for klubben å hente inn stjerner som Cristiano Ronaldo. Suksess avler suksess.

1966 er det eneste VM England har arrangert, og engelskmennene elsker å snakke om det! Old Trafford var vertskap for tre gruppespillkamper på etapperittet, der den mest severdige kampen var portugisiske Eusebios 3–1 nederlag mot Ungarn.

Parc des Princes

Dette VM er høydepunktet for alt den qatarske staten har gjort innenfor fotball. Oppkjøpet av Paris Saint Germain var bare det første trinnet i deres hovedplan for å arrangere turneringen i 2022.

Store investeringer både på og utenfor banen har gjort Paris Saint Germain til Frankrikes fremste klubb, noe som har hjulpet dem å vinne Ligue 1 åtte ganger siden overtakelsen. Ikke bare har de blitt en superklubb, men de har også tiltrukket spillere som Lionel Messi, Neymar og Kylian Mbappe til den franske hovedstaden.

Før Qatar var Parc des Princes vertskap for seks kamper under VM i fotball 1998, og solgte ut sin kapasitet på 45 000 hver kamp, inkludert det overraskende kroatiske laget som slo Nederland 2–1 i kampen om tredjeplassen. Frankrike skulle gå videre og vinne det året, og slo Brasil 3–0 i finalen med Zinedine Zidane som to-målsscorer.

Allianz Arena

Det som ganske sikkert er det kuleste stadionet på denne listen, Allianz Arena, er hjemmet til den alltid tilstedeværende og erobrende Bayern München. Tysklands desidert mest suksessfulle klubb, FC Hollywood, vil for alltid være helt i toppen i Europa.

Stadionet ble ferdigbygget bare ett år før VM i 2006, men det var aldri noen tvil om at det ville komme til å få stor betydning. Det nye stadionet med 66 000 sitteplasser ønsket verden velkommen, og var vertskap for seks kamper, inkludert åpningskampen der Tyskland slo Costa Rica 4–2, og semifinalen mellom Portugal og Frankrike.

Zidanes straff i 33. minutt var nok til å sende det franske landslaget til finalen. Denne stjernespekkede affæren var forløperen til en av historiens mest eksplosive finaler. Finalen var Zidanes siste kamp, og den endte med at han ble sendt ut av banen for den beryktede headbutten mot Marco Materazzi.

Westfalenstadion

Fra et av de kuleste stadionene i verden til et av de mest skremmende. Westfalenstadion er hjemmebanen til Tysklands andre klubb, Borussia Dortmund. Berømt, eller beryktet for sin atmosfære, er det ingen overraskelse at denne plassen er valgt til VM-kamper.

Når Dortmund spiller på Westfalenstadion, gjør den «gule veggen» alt den kan for å hjelpe spillerne å vinne. Med den største frittstående tribunen i hele Europa, er atmosfæren et must for enhver fotballfan.

Da Vest-Tyskland ble valgt til å arrangere VM i 1974, ble Westfalenstadion valgt som en av hovedstadionene. Johan Cruyff og hans fantastiske nederlandske side slo Brasil 2–0 i gruppespillet på denne banen.

Her ble man også vitne til at Tyskland ble slått ut av eventuelle vinnere Italia i 2006, og knuste hjertene til lokale supportere i en spektakulær semifinale som ble avgjort på overtid.

San Siro

San Siro er ikke bare hjemsted for de to massive klubbene AC Milan og Inter Milan, men har også arrangert kamper i to verdenscuper. San Siro ligger i sentrum av Milano, og skal rives ned og gjenoppbygges innen 2026. Pass på å besøke det mens du fortsatt kan!

Italia var vert for det andre VM i 1934 der over 80 000 fans pakket seg sammen i den gamle versjonen av banen i Milano for å se vertene slå Østerrike. De gikk deretter videre til finalen der de slo Tsjekkoslovakia og kunne løfte trofeet.

Når folk snakker om de beste fra VM, blir Italia 90 alltid nevnt, og det er ingen overraskelse. Turneringen hadde alt, og San Siro var midtpunktet.

San Siro var vertskap for seks kamper totalt, inkludert åpningskampen mellom Argentina og Kamerun der den afrikanske siden triumferte og vant 1–0 samt kvartfinalen mellom Vest-Tyskland og Tsjekkoslovakia, der vesttyskerne vant og gikk videre til å vinne hele greia.

VM i 2022 er kanskje på den andre siden av verden, men det betyr ikke at du må reise langt for å oppleve turneringens historie. Hver av disse stedene har høstet utrolige øyeblikk fra den største begivenheten innen sport.Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *