Toppfotballspillere som ble vellykkede trenere

Som vi alle kan forestille oss, er livet til en topp fotballspiller utrolig dynamisk og spennende. Non-stop kamper med de beste lagene og spillerne i verden, derbies, individuelle prremier og lagpremier og cuper, de mest høylytte stadionene i verden og ekstreme følelser som ofte når høydepunktet. I tillegg skaper mange spillere, etter å ha vært en del av ett lag i mange år, et tett bånd med en klubb og er veldig lojale mot dem. Ikke rart at de føler en merkelig tomhet etter at de har avsluttet karrieren, og vil oppleve en mangel på konkurransefølelse. Ex-fotballspillere savner å kjenne at adrenalinet pumper, fanatiske supportere og fremfor alt – sitt elskede lag.

I de senere årene har bruken av toppfotballspillere som topptrenere, blitt sterkt intensivert. De fortsetter å delta i hendelser på banen, men denne gangen som superhjerner som står på sidelinjen og leder spillerne sine. Faktisk er det helt annerledes enn å ta del av kampene på banen, men fortsatt veldig spennende og med et stort ansvar. Å være trener handler om å finne rett strategi. Store fotballag rekrutterer ofte tidligere fotballstjerner for å finne tilbake til lagets tidligere bragder eller ta det tilbake på sporet. Klubbeiere ansetter i økende grad tidligere spillere i verdensklasse fordi de vet at de har førstehånds erfaring og lidenskap. Og noen av de beste trenerne setter sitt preg på banen, det er derfor det er verdt å se dem under en live-kamp.

Xavi

Spansk trener og fotballspiller i verdensklasse som spilte som midtbanespiller. Verdensmester i 2010 og to ganger europamester i 2008 og 2012. I årene 1998– 2015 spilte han for FC Barcelona der han triumferte i Champions League fire ganger i sesongene 2005/06, 2008/09, 2010/11 og 2014/15, og i 2015-2019 for den qatarske klubben Al Sadd, og som han ble trener for i slutten av fotballkarrieren. Han er i dag hovedtrener for FC Barcelona. Klubbens legende debuterte som trener i derbyduellen med Espanyol. Det var ikke en bra kamp for Barcelona, men 1–0-seieren innpodet optimisme i hjertene til fansen før den avgjørende kampen i Champions League-gruppespillet, som ville avgjøre om Barca ville gå videre fra gruppen. Den katalanske stoltheten spilte uavgjort 0–0 med Benfica på hjemmebane og tapte 0–3 mot Bayern som førte til at Xavi og laget måtte spille i Europacupen den våren. Men det var bare det første steget. Barcelona-prosjektet med Xavi ved roret skulle skinne i 2022/23-sesongen. Klubbens president gjorde alt for å forberede det spanske laget som ville kjempe for de høyeste målene. Og fremfor alt, å hente inn Robert Lewandowski var en hendelse som ga håp i hjertene til fansen. I tillegg, overgangen av spillere som: Raphinha eller Jules Koundé ville gjøre det mulig å stole på gode resultater.

Som trener er Xavi opplært av Johan Cruyff og Pep Guardiola, så å holde ballen er kjernen i hans filosofi. Hvis spillerne hans er godt posisjonert på banen, ser spillet lett ut, det er derfor mobilitet og å finne plass er viktig. Du bør definitivt se FC Barcelona hvis du vil se kreativt posisjonsspill.  Xavi vil at spilleren med ballen alltid skal ha en fri partner tilgjengelig som han kan spille ballen til. Kontroll over ballen er hellig for Xavi og det beste systemet for det er 4–3–3. Spanjolen vokste opp i La Masia hvor denne oppstillingen ble mye brukt. Et annet viktig punkt er press. Etter å ha tapt ballen, skal laget umiddelbart angripe rivalen for å vinne ballen.

Xavi har blitt en utmerket trener, veldig god taktisk og veldig aktiv på sidelinjen for å støtte spillerne sine gjennom hele kampen. Hans Barcelona spiller flott, iøynefallende fotball, de vinner viktige kamper som 3–1 mot Real Madrid i den spanske Super Cup-finalen og scorer ofte mange mål, hovedsakelig takket være den fenomenale Robert Lewandowski.

Bestill en reise til FC Barcelona nå!

Mikel Arteta

Manager for for Premier League-laget Arsenal er den spanske profesjonelle fotballspilleren og tidligere spilleren Mikel Arteta. Arteta ble med i Arsenal som 29-åring i 2011. Han vant to FA-cuper der og ledet laget fra 2014 til han trakk seg tilbake i 2016. Han var på den tiden en av grunnpilarene i Arsenal-troppen.

Som trener er Arteta i konstant utvikling og læring. Hans taktiske justeringer i spillet kan være fantastiske eller ødeleggende. Han har ingen problemer med å dominere Manchester City hjemme, men han sliter noen ganger med å triumfere mot underdogs. Selv om ikke hvert valg han gjør er ideelt, gir hvert møte ham sjansen til å vokse.  Det vil ta tid å overvinne år med middelmådighet og svak mentalitet. Mens Arteta til tider har slitt gjennom hele sin tid i Arsenal så langt, har han demonstrert en egenskap som burde være grunn nok til at han skal fortsette som manager så lenge som mulig: hans evne til å utvikle de rundt seg.

Granit Xhaka kan tjene som et godt eksempel. Han var en av de mest uforutsigbare og inkonsekvente spillerne. Han var treg med ballen, slurvete defensivt og gjorde stadig feil. Han er nå lagets mest pålitelige og solide spiller takket være Arteta. Bukayo Saka er en annen utmerket illustrasjon. Under Emery ble Saka tatt opp i førstelaget, men Arteta har gjort ham til en viktig del av gruppen. Saka, som bare er 21 år gammel, har under Arteta utviklet seg til en stigende stjerne for Arsenal og en av de største spillerne i Premier League. Han har scoret et tosifret antall mål allerede denne sesongen.

Arsenal er nå store favoritter til å vinne Premier League sammen med Manchester City. De har ikke hatt så gode resultater på mange år som etter at Arteta ble treneren deres. De har faktisk en god sjanse til å hente hjem Premier League, noe du kan være vitne til live hvis du legger ut på en fotballtur til London. Sist gang de spilte i Premier League var for tjue år siden, da den legendariske treneren Arsene Wenger og hans Invincible-lag var ansvarlig i 2003/04-sesongen.

Bestill en reise til Arsenal nå!

Pep Guardiola

Den nåværende manageren for Premier League-laget Manchester City er den spanske profesjonelle fotballmanageren og tidligere spiller Pep Guardiola. Han eier rekorden for flest påfølgende ligakamper vunnet i La Liga, Bundesliga og Premier League, og regnes som en av de beste managerne gjennom tidene.

Guardiola var en defensiv midtbanespiller som vanligvis opptrådde som playmaker fra en dyp posisjon. Han spilte for Barcelona i hele sin karriere, og spilte i Johan Cruyffs Dream Team som tok klubbens første europacup i 1992, samt fire strake spanske ligatitler fra 1991 til 1994. Fra 1997 til han trakk seg tilbake fra klubben i 2001, var han lagets kaptein.

Guardiola trente midlertidig Barcelona B etter at hans spillerkarriere var over, noe som førte dem til et Tercera División-mesterskap. I 2008 ble han førstelagstrener. Han ble den yngste manageren til å vinne den nevnte europeiske tittelen da han ledet Barcelona til en trippelseier i La Liga, UEFA Champions League og Copa del Rey i debutsesongen. Guardiola mottok det katalanske parlamentets høyeste ære, gullmedaljen, i 2011, etter å ha ledet laget til nok en La Liga og Champions League-dobbel. Han ble også kåret til FIFA World Coach of the Year samme år. Han avsluttet sine fire år i Barcelona i 2012 med en klubb-rekord på 14 premier.

Etter en pause avslørte Bayern München at Guardiola ville ta over som manager for laget i 2013. I hver av sine tre sesonger som Bayerns manager, vant Guardiola Bundesliga, sammen med to innenlandske dobbeltseire. Han flyttet fra Bayern til Manchester City i 2016, og i sin andre sesong som manager ledet han dem til Premier League-tittelen mens han knuste flere innenlandske rekorder ved å være den første siden til å samle 100 ligapoeng. Han har så langt vunnet FA-cupen, fire EFL-cuper, Premier League fire ganger og en nasjonal diskant i 2018–19-sesongen. I 2021 tok han også laget til sin første UEFA Champions League-finale, hvor de tapte for Chelsea.

Sammen med sin arbeidsmoral, analytiske og grundige forberedelser til kamper, kamptaktikk og fotballfilosofi (samt hans upåklagelige antrekk), har det vært en åpen hemmelighet til hans suksess, og det har vært hans metode for å adressere spillerne mentalt.
Han forstår verdien av å opprettholde harmoni i sine mellommenneskelige samspill med spillerne og er en tøff disiplinær som er i stand til å opprettholde kontroll over store spillere, samtidig som han projiserer bildet av en lett tilgjengelig mentor som man kan se opp til. Bare en brøkdel av de beste trenerne har evnen til å lindre både personlig press og spillerpress. Det er derfor en fotballtur til Etihad Stadium for å se Manchester City er en opplevelse som «tiki-taka» fans aldri vil glemme.

Bestill en reise til Manchester City nå!

Patrick Vieira

Lederen for Premier League-laget Crystal Palace er den franske profesjonelle fotballspilleren og tidligere spilleren Patrick Vieira. Vieira skapte seg et navn som en dominerende boks-til-boks midtbanespiller i løpet av sin niårige Premier League-karriere. Han er kjent for sin aggressive og konkurransedyktige spillestil, som hjalp ham med å lykkes som lagets kaptein fra 2002 til han trakk seg tilbake i 2005. Fra 1999 til 2004 var han medlem av PFA Team of the Year for Premier League seks ganger på rad.

Etter at Roy Hodgson trakk seg som manager for Premier League-klubben Crystal Palace 4. juli 2021, ble Vieira utnevnt til stillingen på en treårig kontrakt. Han samlet poeng fra sine to tidligere Premier League-motstandere i sin rookie-kampanje, spilte uavgjort 2–2 mot Arsenal og slo Manchester City 2–0. Han tapte for Chelsea i semifinalen i FA-cupen 2021–22.

Alle Vieiras lag har vært kjent for å spille en metodisk, besittelsesbasert fotball under hans veiledning. Når laget hans har vanskeligheter, har han vist en tilbøyelighet til å bli mer defensiv. I løpet av sin tid i Crystal Palace viket den reaktive motangrepsbaserte spillestilen som hadde vært utbredt under Roy Hodgsons ledelse, plassen for en mer proaktiv spillestil. Etter at Vieira tok over, gjenopptok Crystal Palace sine vinnende måter, forbedret ytelsen og begynte å vinne viktige kamper. De var tidligere i fare for å bli degradert til mesterskapet, men for tiden presterer de bra og har tilbrakt mesteparten av sesongen i midten av eller på den høyere delen av spillet. Dette er derfor et fint alternativ hvis du bestemmer deg for å dra på fotballtur til London og vil besøke et mindre lag enn de større Arsenal, Chelsea eller Spurs.

Bestill en reise til Crystal Palace nå!

Carlo Ancelotti

Sjefen for Real Madrid er den italienske fotballspilleren Carlo Ancelotti. Ancelotti, som regnes som en av de beste managerne gjennom tidene, er den mest vellykkede manageren i UEFA Champions League etter å ha vunnet trofeet fire ganger som trener (to ganger med AC Milan og to ganger med Real Madrid). Han er også den første og eneste personen som har ledet lag til fem Champions League-mesterskapskamper. Han er en av åtte personer som har vunnet Europacupen eller Champions League som både spiller og manager takket være sine to Champions League-seire som spiller i AC Milan. Ancelotti er også den første og eneste manageren i historien som har tatt ligatitler i hver av de fem beste ligaene i Europa. Han er manageren med flest UEFA Super Cup-seire, etter å ha vunnet trofeet fire ganger mens han trente Milan og Real Madrid. Han har vunnet FIFA Club World Cup med en felles rekord tre ganger.

Ancelotti startet sin karriere som midtbanespiller for det italienske laget Parma, og hjalp dem i deres forfremmelse til Serie B. Han flyttet deretter til Roma året etter, hvor han vant fire Coppa Italia-titler og Serie A-mesterskapet. Han spilte også for Milan-troppen på slutten av 1980-tallet, hvor han vant to ligamesterskap, to europeiske cuper og andre æresbevisninger. Han deltok i to FIFA World Cuper, og hjalp Italia med å komme på tredjeplass i 1990, og UEFA Euro 1988, da han hjalp landet sitt med å nå semifinalene, samtidig som han representerte Italia ved totalt 26 anledninger og scoret én gang.

Han er kjent for sin raske og vellykkede motangrepstil, samt for å utøve betydelig press på forsvaret til motstanderlaget. Han kan også raskt endre spillerposisjoner og konfigurasjon for å tilpasse seg til det andre laget. Selv om han har vært kjent for å miste besinnelsen av og til, har Ancelotti også fått ros for sin sjenerøsitet, humoristiske og rolige, balanserte ledelsesstil. Han har også blitt rost for sin evne til å inspirere spillerne sine og bygge sterke relasjoner med dem.

Mange kommentatorer har spesifikt sitert hans evne til å knytte nære bånd med spillerne sine og hans vilje til å lede og samtidig gjøre taktiske beslutninger for lagets suksess og samhold. Han kom med følgende kommentar i 2022 om denne delen av sin coachingfilosofi: «Etter min mening har fotballtreningsmetodene endret seg betydelig de siste 20 årene. Siden regelverket har endret seg, må jeg være forberedt på å tilpasse min spillestil og filosofi. Det er en helt annen type sport. Men samspillet med spillerne har vært det samme. Den er identisk». Benzema ble nå gitt en fri angripende rolle i motsetning til hans første forsøk i den spanske hovedstaden, og han ble sentrum for lagets offensive linje. Med denne rollen kunne angriperen være utrolig produktiv, noe som var en avgjørende faktor for lagets suksess. Du kan oppleve den angripende stilen til Real Madrid med en fotballtur til Santiago Bernabeu.

Ancelotti, som er kjent som Don Carlo i spanske medier, er hyllet som en av de fineste og mest vellykkede lederne gjennom tidene og har mottatt anerkjennelse for både sin tid og hans rekordbrytende prestasjoner.

Bestill en reise til Real Madrid nå!



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *