Fem ikoniske spillestiler du bør se

Noe av det beste med fotball er at det er nesten uendelig mange måter å spille det på. Noen av sportens beste hjerner har kommet opp med sine egne måter å få det beste ut av laget sitt. Her er de 5 mest ikoniske spillestilene i fotball alle fotballfans bør se.

Tiki Taka

Tiki Taka ble gjort berømt av Pep Guardiola og det utrolige Barcelona-laget hans. Alle som har fulgt med på europeisk fotball de siste 10-15 årene er sikkert godt kjent med Tiki Taka. Ikke bare har det tatt klubbfotballen med storm, men det spanske landslaget har også vist hvor enormt effektivt det er de siste årene.

Tiki Taka fungerer ved å posisjonere spillere i trekanter og utføre korte, tålmodige pasninger for å slite ut motstanderne, nøkkelen til denne teknikkens suksess er avhengig av spillernes tekniske evner. Angrepsspillere må ha fenomenal bevegelse; midtbanespillere må presse ballen opp på banen ved å drible og sentre ballen mellom hverandre, og forsvarere bør være rolige og besluttsomme med pasninger og taklinger.

Den avdøde Johan Cruyff sa en gang: «Hvis motstanderen ikke har ballen, kan de ikke score» og Pep Guardiola tok det til seg. Barcelona-laget hans var kjent for sin dominans i besittelse, i snitt 60–70 % under hans regjeringstid.

Laget som Guardiola arvet fra Frank Rijkaard i 2009 var perfekt for denne spillestilen. Puyol, Xavi, Iniesta og selvfølgelig Lionel Messi kom alle opp gjennom Barcelonas berømte La Masia-akademi. De vant flere La Liga- og Champions League-titler med Tiki Taka.

Pep er ikke lenger i Barcelona, men Tiki Taka lever videre med ham i Manchester. Det nåværende Manchester City-laget er uten tvil trenerens beste side. Han har fått en enorm sum penger, og investeringene har ført til mer sølvtøy i troféskapet. En fotballtur til Man City vil vise deg hvor effektivt Tiki Taka er.

Total football

Denne spillestilen går langt tilbake. Fra Burnley på 1950-tallet til Santos på 1960-tallet før stilen endelig fikk den anerkjennelsen den fortjener takket være de nederlandske lagene og spesielt Ajax på 1970-tallet. Total Football er forgjengeren til Tiki Taka.

I Total Football har ingen utespiller en forhåndsbestemt rolle, hver spiller kan gjøre hver annen spillers jobb, noe som betyr at det er en konstant syklus av spillere som erstatter hverandre for at laget skal holde formen.

Engelske Jimmy Hogan er kreditert med oppfinnelsen av Total Football, men det er Johan Cruyff som er den mest kjente brukeren av stilen. Både som spiller og trener hadde Cruyff stor tro på angrepsfotball, og sørget for at hvert lag han styrte spilte på denne måten.

Ajax klarte på 70-tallet å vinne 3 Champions Leagues og 8 nederlandske titler, og utraderte den berømte «catenaccio»-stilen som Inter Milan brukte med stor effekt på 60-tallet. Det var fotball som ingen hadde sett før.

I moderne tid spiller Ajax fortsatt denne typen flytende angrepsfotball, men man kan se den over hele kontinentet. Napoli, Barcelona og Manchester City spiller alle ved å bruke den grunnleggende taktikken til Cruyffs vakre angrepsfotball.

Defensive Masterminds

De to første stilene vi har listet opp har vært basert på samarbeid og aggressiv fotball, men det er mer enn én måte å vinne en kamp på. Det beste angrepet er et godt forsvar, og trenere som Diego Simione og Jose Mourinho har mestret det.

Italiensk fotball er kanskje mest assosiert med defensiv fotball, og med god grunn. Den argentinske treneren Helenio Herrera tok med seg sin berømte catenaccio, italiensk for «dørbolt» til Inter Milan i 1960, og ga dem Champions League pokalen i 1964 og 1965.

Jose Mourinho er den mest suksessrike defensive treneren i denne siste generasjonen. Hans første periode i Chelsea var ikke så defensiv som mange kanskje tror, men suksessen kom fra et veldig solid forsvar, som bare slapp inn 15 mål i ligaen i 2004/05-sesongen.

Mourinhos største øyeblikk kom da han administrerte Inter Milan. Akkurat som Herrera brakte han Champions League pokalen til Milan med sitt defensive spill, og slo Pep Guardiola og Barcelona-laget hans underveis.

Inter vant trippelen den sesongen med en defensiv base av Lucio, Walter Samuel, Maicon og Javier Zanetti, med Esteban Cambiaso rett foran dem. Samuel Eto’o, Diego Militao og Wesley Sneijder sørget for et magisk angrep i spissen.

I dag er Diego Simione og hans Atletico Madrid-lag i forkant av defensiv fotball. Siden den spanske hovedstaden er ansett som mestere i mørke kunster, er vel verdt å se på hvis du er interessert i taktikk.

Gegenpressing

Med opprinnelse i Tyskland, ble Gegenpressing gjort berømt av Jurgen Klopp og hans mentor Ralf Rangnick. Denne stilen krever fullstendig dedikasjon og utrolige kondisjonsnivåer, den har vært vellykket på alle nivåer av tysk fotball, og nå har den også blitt spilt i England.

Begrepet Gegenpressing kommer fra tysk for «motpressing». Det betyr i hovedsak å vinne ballen tilbake fra motstanderen så snart som mulig etter å ha tapt, helst høyt oppe på banen.

Denne taktikken krever intenst press på motstanderne i deres defensive linje med håp om å tvinge frem en feil. Et lag som spiller denne stilen må være på forkant, og aldri la laget de spiller mot få et øyeblikks hvile.

Klopp brukte denne taktikken med stor effekt under sin tid i Dortmund, og avsluttet Bayern München-monopolet i ligaen for en kort periode med Bundesliga-seire i 2010 og 2011. De kom også til Champions League-finalen i 2013, og tapte knepent mot sine bitre rivaler.

De fleste klubber i Tyskland spiller nå med denne stilen, men det er Liverpool som gjør det best. Klopp flyttet fra Dortmund til Merseyside og han tok med seg Gegenpressing taktikken. Liverpool vant sin første ligatittel på 30 år og sin sjette Champions League under den tyskeren lederen.

Tactical Genius

Noen trenere kan tilpasse stilen sin for å få det beste ut av motstanderen, Antonio Conte er en av disse trenerne. Selv om han er ganske sta i valg av formasjon, er Conte besatt av taktisk fotball og har mentaliteten til en vinner.

Spurs-laget hans har hatt en flott start på sesongen etter en imponerende avslutning på den forrige. Conte vil ikke nøye seg med topp fire, han vil ha et trofé og det ville ikke være en overraskelse om han var mannen til å knekke Spurs sin seiersrekke.

Thomas Tuchel er en annen trener som kan tilpasse seg etter eget ønske. Da han tok over i Chelsea, skjønte han at de var svake defensivt, så han byttet til en bakre treer, og sørget for at de ville bli vanskelige å slite ut.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.