Topp 5 fotballdokumentarer

Fotball er en sport som fascinerer millioner av mennesker over hele verden. For fans av sporten er fotballdokumentarer den beste måten å lære mer om historien til favorittklubben eller -spilleren. De vil gi deg spenningen og presset som spilleren eller klubben følte i vanskelige tider eller deres øyeblikk av ære. Her er de fem beste fotballdokumentarene du ikke bør gå glipp av.

1. «The Two Escobars» (2010)

«The Two Escobars» er en amerikansk dokumentarfilm fra 2010, regissert av Jeff og Michael Zimbalist. Filmen utforsker de komplekse koblingene mellom fotball og politikk i Colombia på 1990-tallet ved å sette søkelys på to menn ved navn Escobar.

Andres Escobar var en talentfull colombiansk fotballspiller som ble tragisk myrdet etter VM i 1994. Pablo Escobar var den beryktede colombianske narkobaronen som hadde innflytelse på fotball og samfunnet generelt.

Dokumentaren utforsker hvordan fremveksten av Pablo Escobar og hans innflytelse på colombiansk fotball bidro til tragedien til Andres Escobar. Den gir også et innblikk i den vanskelige situasjonen til Colombia på 1990-tallet og hvordan fotball ble brukt som propagandaverktøy av politiske grupper.

Filmen er fylt med intervjuer med colombianske fotballspillere, journalister, politiske eksperter og familiemedlemmer til begge Escobars. «The two Escobars» er en fascinerende dokumentar som undersøker kompleksiteten av fotball og politikk i et land merket av vold og korrupsjon.

2. «Diego Maradona» (2019)

«Diego Maradona» er en dokumentar regissert av Asif Kapadia, utgitt i 2019. Den følger det stormfulle livet til Diego Maradona, en av de mest kontroversielle fotball-legendene gjennom tidene.

Dokumentaren begynner med Maradonas ankomst til Napoli i 1984, hvor han blir ønsket velkommen som en helt og opplever høyden av sin karriere. Men den utforsker også Maradonas demoner, inkludert hans narkotikabruk, hans urolige forhold og hans engasjement i politiske skandaler.

Dokumentaren er basert på sjeldne arkivopptak og eksklusive intervjuer med Maradona og hans familie. Den gir et intimt perspektiv på livet til den argentinske spilleren, og viser hvordan han ble et fotballikon, men også en kompleks og ofte uforutsigbar karakter.

«Diego Maradona» er en fengslende dokumentar som gir en dypere forståelse av livet til en av de mest ikoniske figurene innen fotball.

3. «Zidane» (2006)

«Zidane» er en dokumentar av Douglas Gordon og Philippe Parreno, utgitt i 2006. Filmen følger Zinedine Zidane, en av de største fotballspillerne gjennom tidene, under en fotballkamp i 2005 mellom Real Madrid og Villarreal.

Dokumentaren er filmet ved hjelp av bare trettifem kameraer, som gjør at alle bevegelsene til Zidanes på banen blir fanget. Lyden i filmen er også viktig, da den er sammensatt av lyder fra publikum og elektro-akustisk musikk.

Filmen viser Zidanes konsentrasjon på banen, så vel som hans utrolige teknikk. Men den viser også Zidanes innadvendte personlighet og hans engasjement for familien og hans algeriske røtter.

«Zidane» er en unik dokumentar som lar deg se fotball fra et helt annet perspektiv. Filmen er en fascinerende og oppslukende filmatisk opplevelse som viser hvor viktig fotball er for Zidane, men den utforsker også kompleksiteten i hans personlighet og kulturarv.

4. «Next Goal Wins» (2014)

«Next Goal Wins» er en amerikansk dokumentarfilm fra 2014, regissert av Mike Brett og Steve Jamison. Det følger det amerikansk-samoanske landslaget i fotball, som regnes som det verste fotballaget i verden etter å ha tapt 31–0 mot Australia i 2001.

Dokumentaren følger ankomsten av en ny trener, Thomas Rongen, en tidligere profesjonell spiller, og laget mens de forbereder seg til 2014 FIFA World Cup-kvalifiseringen. Laget står overfor mange hindringer, inkludert en svak tropp, kulturelle forskjeller og ytre press.

Filmen viser lagets vilje til å overvinne hindringene og forbedre spillet. Det gir også et innblikk i samoansk kultur og fotballens innvirkning på samfunnet.

«Next Goal Wins» er en rørende og inspirerende dokumentar som viser viktigheten av lagånd og utholdenhet i sport. Den gir også et unikt perspektiv på et lag som ofte blir ignorert og marginalisert i fotballverdenen.

5. «Pelé» (2021)

«Pele» er en dokumentarfilm utgitt i 2021 og regissert av David Tryhorn og Ben Nicholas. Den utforsker livet og karrieren til den legendariske brasilianske fotballspilleren Pele, som regnes som en av de største fotballspillerne gjennom tidene.

Filmen følger Peles oppgang fra ydmyk begynnelse i favelaene i Sao Paulo til å vinne VM i 1970. Dokumentaren gir også et innblikk i den brasilianske kulturen på 1950- og 1960-tallet, samt utfordringene Pele møtte som offentlig figur og nasjonalt ikon.

Dokumentaren inneholder sjeldne arkivopptak, samt eksklusive intervjuer med Pelé og andre fotballpersonligheter, inkludert Zagallo, Jairzinho og Carlos Alberto.

«Pele» er en overbevisende dokumentar som viser betydningen til Pele i fotballens historie og i brasiliansk kultur. Det gir også et personlig perspektiv på spillerens liv, hans triumfer og utfordringer, og hans varige arv i fotballverdenen.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *