Min opplevelse i Barcelona – FC Barcelona vs Villareal CF.

20 oktober 2022 er dagen jeg vil jeg huske for resten av livet. Det var dagen jeg hadde min første mulighet til å oppleve skjønnheten i Barcelona og se en kamp fra ikoniske FC Barcelona på Spotify Camp Nou. Som en stor fan og tidligere fotballspiller var jeg utrolig spent på denne opplevelsen. Siden jeg er polsk, var jeg så spent å se landsmannen min, Robert Lewandowski live. Vamos Lewy!

Jeg startet turen tidlig på morgenen, og tok en regional buss fra Valencia til Barcelona. Halvparten av turen sov jeg, og i den andre halvparten prøvde jeg å huske notatene jeg hadde skrevet ned. Hvilke notater, lurer du kanskje på? Vel, noen dager tidligere hadde jeg mistet telefonen min, så jeg hadde skrevet ned alle offentlige transportruter, populære steder og ruten fra stadion til busstasjonen på et papr. Det var en veldig interessant og uvanlig opplevelse for meg. Det tvang meg til å samhandle med lokalbefolkningen så de kunne hjelpe meg med å finne veien, og jeg oppdaget unike, skjulte steder mens jeg gikk. Jeg anbefaler selvsagt ikke at man skal miste telefonen, men jeg kan definitivt anbefale at du slår den av under den neste turen din, og jeg garanterer at du vil oppleve mange eventyr! Endelig, etter en fire timers reise i en overopphetet buss (Middelhavssolen er ganske intens!) ankom jeg hovedstaden i Catalonia – Barcelona.

Barcelona – byen med mange underverker

Jeg kunne skrive om stemningen, klimaet, arkitekturen, maten, samfunnet og sjelen til denne magiske byen i det uendelige. Men jeg synes det er vanskelig å skrive om det viktigste. Dette stedet beskrives best av forfatteren Andrew Barge: «Selv månen er flau over skjønnheten i Barcelona». Jeg er så enig i denne uttalelsen.

Barcelona er en by som blander Gaudis arkitektoniske underverk på en harmonisk måte. Det eksotiske klimaet i Middelhavet, den pulserende takten i de travle gatene i Eixample og jubelen til lidenskapelige fans på Spotify Camp Nou. Jeg startet turen på strendene i Barcelona. På grunn av det faktum at det «bare» var 20 grader ute. Jeg kjølte meg ned i vannet i Balearene, noe som ga meg mye energi for denne travle dagen. Vandrende gjennom tykkelsen av en liten gate i det gotiske kvarteret, klarte jeg å nå sentrum, og da spesielt Barcelona-katedralen, Placa de Catalunya og den populære La Rambla.
Sentrum minnet meg veldig mye om sentrum av Valencia med sin arkitektur, men også sine smale gater som fører til et stort torg som er et sted for møter, underholdning og et stort antall butikker og restauranter. Drevet av sult gikk jeg til den beste og eldste aktive restauranten som serverer typisk lokal mat, Can Culleretes. Vakkert, tradisjonelt interiør, men viktigst av alt – maten var helt fantastisk. Jeg prøvde kjøtt og spinatcannelloni med kremet salt torsk kalt «brandada de bacalao», og en solid tradisjonell blandet kjøttgryte kalt «escudella con carn d «olla». For bare 20 euro kunne jeg spise meg mett og deretter fortsette på turen.

Den gotiske katedralen som jeg besøkte i sentrum gjorde inntrykk på meg, men den kunne ikke måle seg med det jeg var i ferd med å se. På vei til neste sted gikk jeg meg vill i de sjarmerende gatene i Eixample (de ser alle likt ut fordi Eixample er preget av et symmetrisk rutenettmønster), og etter mange forsøk på å spørre lokalbefolkningen om veibeskrivelse med mine begrensede spanskkunnskaper, og ved å sjekke notatene mine, klarte jeg endelig å nå Sagrada Familia. Jeg kunne ikke tro det jeg så. Jeg hadde sett denne vakre bygningen en million ganger på internett, men å se den i virkeligheten var bare fantastisk. Så jeg spurte meg selv, hvordan er det mulig at den ble designet og bygget av menneskelige hender? Det er den største uferdige katolske kirken i verden og den vakreste bygningen jeg noensinne har sett. Dessverre kunne jeg ikke gå inn i den, men jeg fortsatte å gå rundt og beundre dette mesterverket designet av Gaudí fra alle mulige perspektiver. Skulpturer, dekorasjoner, hovedporten, tårn, glassmalerier, alt gjorde et stort inntrykk på meg. Overalt rundt Sagrada Familia var det mange fans kledd i Barcelona-skjorter, noe som bare økte spenningen for den kommende kampen. Kvelden nærmet seg sakte, så jeg grep mitt krøllete stykke papir og tok t-banen til Camp Nou stadion. En time før kampen var det allerede en fantastisk atmosfære rundt stadion, alle jublet for Barcelona og koste seg. Hjertet mitt banket raskere og raskere da jeg gikk opp den siste trappen som førte til tribunen min. Til slutt fant jeg den rette inngangen og … for et syn det var! Setet mitt var nesten på toppen i midten av tribunen, så jeg hadde god utsikt over hele stadion og banen.

99 354 seter fyltes opp sakte når det bare var få minutter igjen til kampstart.

FC Barcelona – Villareal CF

Like før 20.00 reiste alle seg fra setene sine og begynte å synge Barcelonas hymne «Cant del Barça» da spillerne fra begge lag kom ut på banen. Alle jublet så høyt at jeg ikke kunne høre tankene mine. Jeg regnet med en god kamp og minst ett mål fra Lewandowski, men kampen overgikk forventningene mine. Det var en veldig dynamisk og vakker fotballforestilling fra første minutt. Barca angrep Villareal kontinuerlig som fra tid til annen svarte med et motangrep. Men plutselig, i det 30. minutt, etter en mesterlig handling, ble Lewy truffet av ballen, hvorpå han snudde seg kaldblodig og satte ballen i nettet. Camp Nou jublet av glede, og jeg hoppet og skrek sammen med fansen som satt ved siden av meg. Bare fire minutter senere gjorde Barcelona et dødelig motangrep, ballen traff Lewy på nytt, og den polske morderen overrumplet rivalenes målvakt med et vakkert skudd utenfor straffeområdet.

Jeg kunne ikke tro det. Det var allerede 2–0 etter to mål fra Lewandowski. Drømmene mine gikk i oppfyllelse. I andre halvdel ble kampen jevnere ettersom Barca kjørte ned tempoet litt. Til tross for dette klarte de å score ett mål til, og kampen endte 3–0. Følelsene nådde høydepunktet, og jeg var veldig glad, men jeg manglet bare én ting. Jeg hadde ikke et eneste bilde fra denne kampen. Jeg savnet virkelig telefonen min akkurat da. Heldigvis hørte jeg folk fra Polen ved siden av meg, så jeg begynte å snakke med dem og ba dem ta et bilde av meg med telefonen og sende til meg på Facebook. Etter en natt full av inntrykk, gikk jeg til busstasjonen og dro tilbake til Valencia.

Den beste (fotball) opplevelsen i livet mitt

En tur til hovedstaden Catalunya for en FC Barcelona-kamp var definitivt en av de beste opplevelsene i livet mitt. Enten du er fotballfan eller ikke, så er en tur til denne fantastiske byen og et besøk til Spotify Cam Nou absolutt verdt pengene. Jeg garanterer at hvis du reiser hit, vil du bli forelsket i denne byen og fotballen. Etter denne turen er jeg sikker på en ting. Det er sant når folk sier at FC Barcelona er «Mes que un club».

Barcelona er en livsstil, både som by og som fotballklubb!

Men du kan bare virkelig føle det ved å oppleve det selv.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *