Det jevneste tittelløpet i europeisk fotball.

I de siste sesongene har flere europeiske tittelløp vært dårlige, der mesterne har vært klare lenge før slutten av sesongen. Dette har vært spesielt tydelig i England, Tyskland, Frankrike og Italia, hvor konkurransen ved slutten av sesongen rett og slett har vært kjedelig. Til tross for dette har det vært et par sesonger der kampen om tittelen først ble avgjort på siste kampdag, og der topplasseringen ble avgjort av hvor mange mål som ble scoret totalt.
Ved visse anledninger var det ikke uvanlig at tre lag kjempet hardt for å ligge noen poeng over hverandre i sesongens siste kamp. Ofte kan selv én enkelt feil ødelegge sjansene for et lag, og bestemme skjebnen til tittelkampen.

I denne artikkelen vil vi fremheve noen av de mest spennende tittelløpene i europeisk fotballhistorie – i kronologisk rekkefølge.

Bundesliga 2000/01 – Champion of Hearts

Kampen om 2000-01-mesterskapet holdt seg helt inn i de siste sekundene. Bayern München ledet over Schalke 04 med tre poeng inn i forrige runde, men hadde dårligere målforskjell. Schalke vant den siste kampen og ventet på resultatet til Bayern. Bayern slapp inn et mål i siste minutt, og tapte 1–2 mot Hamburg. Schalke-supporterne hadde allerede startet tittelfeiringen sammen med spillerne (første gang siden 1958) da Bayern-kampen nærmet seg slutten.

I de siste overtidsminuttene stoppet Hamburgkeeper et tilbakespark fra lagkamerat Tomáš Ujfaluši med hendene. Så, bare åtte meter fra Hamburg-målet, ga dommeren Bayern et indirekte frispark. Patrik Andersson utjevnet med mål, og ble med det kampvinneren. Det var hans første og eneste mål som Bayern-spiller.

På Gelsenkirchen var både fans og spillere sjokkert, og kunne ikke tro hva som nettopp hadde skjedd. Feiringen deres ble til bitre tårer og Bayern frydet seg som tittelmestere. På grunn av deres fantastiske innsats i den sesongen ble Schalke 04-laget kalt «Champion of Hearts» av de tyske mediene.

Serie A 2001/2002 – Inters dramatiske fiasko

Serie A-sesongen 2001/02 er uten tvil en av de mest underholdende tittelkampanjene i Serie A-historien. Det var den mest konkurransefyllte fotballsesongen i italiensk historie. Den siste kampdagen skulle avgjøre hvilket av de tre ikoniske lagene – Inter, Juventus eller Roma – som ville vinne Scudetto. Italienske fotballfans vil aldri glemme den dramatiske siste kampdagen i 2001/02-sesongen, 5. mai, da Inter falt ned fra førsteplass til tredje og Juventus vant mesterskapet. Roma kom på andreplass. Inter hadde 69 poeng i forrige kamp, mens Juventus hadde 68 poeng og Roma 67.

Alle tre lagene jaktet fortsatt på mesterskapet. Juventus forseglet seieren på Udinese med to mål i de første ni minuttene, mens Roma beseiret Torino 1–0.

På Stadio Olimpico tok Inter tidlig ledelsen mot Lazio. Christian Vieri ga Inter ledelsen etter 12 minutter, og laget fortsatte å legge press på Lazio for å sikre den avgjørende seieren. Men et kort uoppmerksomt øyeblikk og uforsiktighet kostet Inter to mål fra Karel Poborsky og Luigi Di Biagio. Med mål fra Diego Simeone og Poborsky i andre omgang, vant Lazio overraskende kampen 4–2 og Inters verste mareritt ble til virkelighet.

Juventus tok Scudetto fra Inter og  kunne nyte sin 26. tittel som italienske mestere. Ronaldo og hans lagkamerater kunne ikke tro hva som hadde skjedd. De snublet på målstreken, etter en strålende sesong.

Som du kan se, så kan selv de beste fotballspillerne oppleve slike uventede og ødeleggende feil.

Premier League 2011/12 – Aguero – heltene i Manchester City

Premier League 2011/12 var uten tvil det mest dramatiske tittelløpet noensinne i fotballens historie – i hvert fall frem til i dag. Da dommeren blåste av kampen, var Manchester United på toppen av Premier League med seieren 2–0 mot Sunderland. Etter kampen hadde alle fokus på andrelaget i tabellen – Manchester City, som spilte hjemme mot QPR. Det var resultatet av denne kampen som skulle avgjøre hvem som skulle bli britiske mestere.

Tittelløpet hadde skiftet dramatisk frem og tilbake mellom Manchester-klubbene i de foregående ukene. Men Uniteds utrolige tap mot Wigan og kollaps mot Everton ga City en en liten fordel på målforskjell når de siste kampene begynte.

Men City, ledet av Roberto Mancini, så ut til å kaste bort muligheten da de ga QPR en fordel med 2–1 fordel, og som holdt seg helt til Edin Dzeko utlignet i 92. minutt. Dommeren la til fem minutter ekstra tid, så City hadde bare tre minutter på seg til å score mål og vinne trofeet.

United hadde allerede beseiret Sunderland og ventet bare på det endelige resultatet fra sine evige rivaler. Plutselig skjedde det utenkelige. Som en siste innsats for sesongen scoret Sergio Aguero det spillvinnende målet i 94. minutt, og sikret seg en plass i fotballhistorien. City rykket opp på tabellen foran United ettersom de hadde bedre målforskjell.

For en karusell av følelser!

La Liga 2013/14

Dette var uten tvil en av de mest fascinerende La Liga-kampanjene noensinne. Topp-og bunnplassene var åpne helt til siste dag, og for første gang på et tiår ble et annet lag enn Barcelona eller Real Madrid kronet mestere. Etter en lang pause har Atlético Madrid vendt tilbake til toppen av spansk fotball ved å vinne sin første La Liga på 18 år. Med den beste defensive rekorden i ligaen (bare 26 mål), ble Atletis mesterskapssesong bygget fra forsvarslinjen.

Atlético Madrid ledet over Barcelona med tre poeng inn i den siste kampdagen i 2013/14-sesongen. Når de to lagene møttes for oppgjør, kunne Barcelona bare kreve tittelen med seier. Atletico derimot måtte klare en uavgjort hvis de skulle ha mulighet til å feire for et La Liga-mesterskap. Laget til Diego Simeones hadde imidlertid en forferdelig start på kampen.

Barcelona fikk fordel med et mål ved halvtid takket være en fantastisk streik av Alexis Sanchez etter utmerket lagarbeid. Imidlertid ble Atleticos beste spiller, Diego Costa, tvunget til å forlate banen med skade i første halvdel. Det var tydelig frykt i ansiktene til Madrid-spillerne og fansen. Atletico kom imidlertid sterkt tilbake i andre omgang, og etter at de holdt på overtaket, scoret de utjevningsmålet. Godin scoret en header etter en fantastisk pasning fra lagkameraten. Det målet avsluttet scoringene for dagen.

Atlético vant til slutt mesterskapet etter en tøff kamp på Camp Nou. Lagets trener, Diego Simeone, utførte mirakler. I begynnelsen av sesongen ble klubben hans ansett som en underdog, men han forvandlet dem til en uslåelig maskin med feilfritt forsvar og dødelig angrep.

Eredivisie 2022/23

Det var ikke Ajax, det var ikke PSV eller AZ. Feyenoord overrasket alle og forble den klare lederen gjennom hele sesongen etter skuffende kamper fra rivalene. Rotterdam-laget har vunnet sin 16. Eredivisie-tittel. Sist de klarte det var for seks år siden, så denne seieren vil smake. Ajax var en klar skuffelse, da de presterte dårlig gjennom hele sesongen, spesielt i vårrunden. De tapte Der Klassiker 2–3 mot Feyenoord på hjemmebane, og ble slått 3–0 i Eindhoven mot PSV. De vil derfor ikke spille Champions League-fotball neste sesong. En spennende siste Eredivisie-kampdag venter oss, som til slutt vil bestemme topplasseringene, og hvem som kvalifiserer seg til de europeiske turneringene. I den siste dagen av denne sesongen vil AZ møte PSV og Twente vil spille mot Ajax. Følelsene er på høygir.