Fotballtradisjon på boxing day i England

Boxing day 26. desember i England er en unik tid der familien kan møtes og ha det koselig sammen etter julaften. Når det gjelder opprinnelsen til denne tradisjonen, kom den fra den viktorianske perioden under dronning Victoria regjeringstid. Navnet refererte til ideen om gavene med flott innpakning som skulle gis til de fattige. I gamle dager fikk tjenere tradisjonelt fri som takk for sin tjeneste, og de mottok ofte esker fylt med penger eller gaver. I dag tilbringes denne dagen med å spise restene av julematen sammen med sine kjære. Dagen er også kjent for store salg, og det er vanlig og populært å gå på shopping akkurat denne dagen. Men som regel er denne dagen fylt av begivenheter knyttet til fotball, noe som gjør den til det eneste landet i Europa hvor fotball er en viktig del av julehøytiden. Hva er vel bedre enn å tilbringe denne spesielle festhøytiden i kombinasjon med å se en fotballkamp.

Mens mennesker rundt om verden benytter julen til å slappe av, tilbringer fotballfans i England denne dagen og dagene rundt den med å delta på festivaler og reiser til forskjellige byer for å støtte laget sitt. Til tross for at det er kaldt og ofte fuktig, så setter ikke været en demper på karnevalsatmosfæren i de ulike byene. Det er også en tid hvor det er svært vanlig å se flere familier og barn på stadionene, og derfor er de kjent for å være et familievennlig miljø. Med folk på ferie og i julestemning kan pubene utenfor stadion forventes å være fullpakket med folk som sosialiserer over drinker og diskuterer sine lags fiasko eller suksess, både før og etter kampen.

Her er noen av de mest minneverdige klassiske boxing days som har funnet sted.

1. Aston Villa vs Chelsea 2007

Boxing day 2007 sørget uten tvil for en av de mest dramatiske Premier League-kampene gjennom tidene mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park. Stillingen var 3–4, og der nVilla presset på for å skaffe seg poeng. Gabriel Agbonlahors heading ble dømt som hands og resulterte i straffe. I det 90. minuttet var Gareth Barry på plass på straffemerket og utlignet til 4-4 til den gale hjemmefansens glede. Med åtte mål og tre røde kort skal det mye til for å overvinne denne kampen.

2. Manchester United vs Newcastle 2012

Med Manchester United som klare favoritter til denne kampen, var det ingen som trodde at Newcastle ville gi det stjernespekkede mannskapet til Sir Alex Ferguson en tøff utfordring. Påfallende nok gikk Newcastle inn i det 94. minutt med 3–3 i en forrykende kamp som involverte mange mål fra begge lag. Men så dukket Javier Hernandez opp med en heading fra Michael Carrick, og utlignet til 4–3, noe som førte til at hele Old Trafford brøt ut i glede. Det var enda et av Manchester Uniteds sene comeback på dramatisk vis under Ferguson.

3. Manchester City vs Hull City 2008

Denne kampen viste allerede 4–0 på halvtid og endte til slutt 5–1, men vil bli husket av mange og det er ikke på grunn av målene. Da fløyten annonserte pause, insisterte Hull-manager Phil Brown på at spillerne skulle bli værende på banen og ga dem en lagprat ved å sitte ned på gresset ved bortefansen. Alle kunne se at han var irritert over lagets prestasjoner der han satt og pekte finger mot spillerne sine. Dette er et minne som fotballfans vil huske lenge, for det er noe noe man sjelden ser utspille seg.  Da Brown ble bedt om en forklaring på avgjørelsen, sa han: «De 4000 fans som har reist for å se oss spille, fortjener en forklaring på hvorfor vi spilte som vi gjorde i første omgang. Det var vanskelig for meg å snakke spillerne til rette med begrensningene som finnes i garderoben. Vi skyldte fansen en unnskyldning for hvordan vi spilte i første omgang».

4. Arsenal vs Leicester City – 2000

En forventningsfull Highbury ventet på dette sammenstøtet da Leicester City jaktet på tittelen ved å jage Arsenal-siden, men det var fullstendig mislykket. Dette var en mesterklasseopptreden fra Arsene Wengersmenn som knuste Leicester City 6–1. Det var et hattrick fra den ikoniske Thierry Henry, der Patrick Viera, Tony Adams og Freddie Ljungberg også skrev navnet sitt på resultatlisten. Med denne prestasjonen og antall mål vil kampen gå inn i historien som en av de mest minneverdige kampene på boxing day, med Leicester-laget som ikke hadde noen sjanse mot det dominerende og dyktige Arsenal-laget.

5. Leicester City vs Liverpool – 2019

Dette var kampen som sendte Liverpool til toppen av Premier League med 13 poeng. Kampen ble sett på som vendepunktet ved at de gikk videre for å sikre seg deres første ligatittel på nesten tretti år, etter en overbevisende 0–4 borteseier mot Leicester. Dette var enda mer imponerende med tanke på at de fem dager før dette kom tilbake etter å ha vunnet verdensmesterskapet i Qatar på overtid. I denne kampen sikret de røde seg tre poeng med mål fra Roberto Firmino, sammen med en James Milner-straff og et angrep fra Trent Alexander Arnold. Leicester på mottakersiden led et stort nederlag foran supporterne sine.