Hvordan nyte Kings Day som en nederlender

27 april er en episk dag i Nederland! Alt stenger og alle slutter å jobbe for å feire «Koningsdag» – en nasjonal høytid. Amsterdams befolkning dobles når ytterligere 700 000 besøkende kommer for å bli med på byfesten. Kvelden før festlighetene starter våkner hele byen til live. Man må mingle med andre Amsterdammere og ha på seg oransje plagg og bli med på moroa langs damkanalene som vil være fullpakket med livlige båter og Amsterdammere!

Hva er egentlig kongedagen (tidligere Dronningens dag)?

Den første Kongedagen (Koningsdag) ble kalt Dronningens Dag (Koninginnedag). De første kongelige feiringene går tilbake til 1885, da prinsesse Wilhelmina fylte 5 år. Siden hun var enearvingen til monarkiet, fikk hun en dag som heter prinsessedagen. Den ble forvandlet til en nasjonal høytid, Dronningens dag, da Wilhelmina ble dronning av Nederland i 1890.

Wilhelminas datter Juliana fortsatte tradisjonen i 1949 og Dronningens dag ble flyttet til 30. april. Julianas datter Beatrix gjorde det samme, men beholdt 30. april. Kilder sier at det er fordi hennes egen bursdag er i januar, som markerer brutalt kaldt vær i Nederland. Til slutt steg Willem-Alexander til tronen og Dronningens dag ble Kongedagen, som feires 27. april.

Fest hele natten

Lokale gateartister, loppemarkeder, show, konserter, kunstmesser og mer, dette er hva man bør forvente i løpet av dagen. Selvfølgelig kommer ølfat, stands, åpne barer og mer til å være til stede siden alkohol er det ultimate tilbehøret under Kongedagen. Den mest populære aktiviteten under Kongedagen er vrijmarkt (frimarked). Mange selgere flokker rundt i de store parkene som Vondelpark, Westerpark, og mange flere selgere er ute i nabolagene Jordaan og Zuid. Vanligvis er det ulovlig å selge eiendeler på gata, men Kingsday er unntaket, og folk drar virkelig nytte av det. Ta med deg litt penger fra sparegrisen og sørg for å få med deg noen suvenirer fra Amsterdam. Hvis du noen gang har lurt på hvordan en stor blokkfest som går over hele byen ser ut, er dette mulighet din til å oppleve det.

Ajax kamp

Å dra hit for én enkelt dag er gøy, men forestill deg å gjøre det til en kongedagstur! Vi foreslår at du forlenger oppholdet med mer enn én dag og ser på en kjent Ajax-kamp mens du er i byen. Ajax spiller i Eredivisie, toppsjiktet i nederlandsk fotball. Ajax billetter? Vi foreslår at du sjekker ut FotballTravel for disse!

Nettsiden hjelper deg med å finne billetter, hoteller og flyreiser i en samlet pakke… du kan reise en enkelt dag, eller dra den ut slik at du får med deg Kongedagen i samme slengen! Her får du tur-retur billett, kampbillett og et 4-netters hotellopphold for så lite som £700! Det høres for godt ut til å være sant, men det er det ikke, sjansen din for å gjøre våren enda mer spennende ligger kun ett klikk unna!

Gå dypere inn i Amsterdams fotballkultur ved å ta Ajax Stadium Tour. Du vil få en spektakulær opplevelse ved å se Ajax-arenaen bak kulissene mens du beundrer lagets troféskap, med hele fire Champions League-titler!

Praktiske tips for Kongedagen i Amsterdam

Her er noen praktiske tips og triks hentet fra lokalbefolkningen:

  • Selv om Amsterdam er en av verdens mest kontantløse byer, går den tanken ut av vinduet på Kongedagen! Ta med kontanter til gatemarkedene, ikke for mye, men definitivt noen små sedler.
  • Toalettbesøk blir et stort problem på Kongedagen! Tilsynelatende vil noen Amsterdammere også la deg bruke deres private toalett hvis du betaler 1 euro eller 2.
  • Morgenstund har gull i munn! Hvis du elsker å brukthandle, så dra definitivt ut på byen om morgenen slik at du kan få med deg noen varer før andre snapper dem opp.
  • Pass deg for lommetyver! Selv om Amsterdam er supertrygt med liten tidskriminalitet, er 27. april himmelen for lommetyver, så vær forsiktig!
  • Engstelig eller klaustrofobisk? Unngå små kanalbelter og små gater og nyt heller de mer parkbaserte arrangementene.
  • Offentlig transport blir et problem, så sjekk alltid om transporten din kommer og hvis ikke hva alternativene er. Vi foreslår at du laster ned 9292-appen.


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *