5 ting du trenger å vite om Bayern München

Bayern München er uten tvil det sterkeste laget i Tyskland. Med sine røde drakter gjør den seg kjent på banen; faktisk er det en av de mest populære klubbene i verden.

Men mange internasjonale fans er kanskje ikke klar over historien bak noen av klubbens mer interessante detaljer, inkludert hva «Mia San Mia» betyr, eller hvorfor klubben går i rødt, hvorfor laget har en flott historie, eller hva som er så spesielt med stadionet deres.

Hvis du er en slik fan, har vi samlet 5 interessante fakta om Bayern München du trenger å vite før du drar på tur for å se dem live.

Hvorfor har Bayern München mottoet «Mia San Mia»?

For å forstå hvorfor Bayern München bruker dette mottoet, må du først forstå hva det betyr.

Bayern München er et lag fra den tyske regionen Bayern, og den ovennevnte frasen betyr «Vi er vi» på bayersk dialekt. Men hvorfor bruker de dette mottoet? Bayern München er en tysk multisportklubb og er internasjonalt kjent hovedsakelig på grunn av sitt fotballag. Klubben er stolt av sin historie og hvor de kommer fra, så mottoet deres representerer deres styrke.

Hvorfor bruker Bayern München røde drakter?

Vi har sett Bayern bytte uniform noen ganger gjennom historien. Det er stort sett rødt, men det er ikke uvanlig å se blå striper på hjemmedrakten deres.

Men i 2018 startet fansen til Bayern München en protest mot klubben angående lagfargene. Bayern-supportere ønsket ikke at klubben skulle bruke marineblått i den offisielle klubbdrakten av en enkel grunn – det er hovedfargen til rivalen München 1860.

Så hvorfor valgte de rødt?

For Bayern-fans regnes rødt som et sterkt symbol på identitet og tilhørighet til laget.

Protesten fra fansen ble kalt paragraf 1. Under en kamp mot Hertha Berlin viste fansen frem en gigantisk rød og hvit skjorte fra 1990-tallet med inskripsjonen klubbens farger er røde og hvite. Etter en rekke protester valgte klubben å tilfredsstille fansen og endre lagfargene.

Har Bayern München noen gang rykket ned?

På slutten av 1950-tallet ble Bayerns rivaler TSV 1860 Munich sett på som den mest prestisjefylte klubben i Bayern. Bundesligaen ble opprettet i 1963, og tre år senere ble München mester i Tyskland i 1860. Noen år senere fant de seg imidlertid i å konkurrere i andre og tredje divisjon. På den annen side oppnådde Bayern München opprykk til Bundesliga i 1965 og har aldri rykket ned siden!

Men ikke nok med det: Bayern klarte å holde seg på toppen og sikre de mest ettertraktede premiene, i motsetning til sine rivaler som gikk fra mestere til tredjedivisjon.

Et elitelag

Bayern München er det sterkeste laget i Tyskland. De har vunnet mange titler både i inn- og utland.

  • 31 mesterskap
  • 20 nasjonale cuper
  • 9 tyske supercuper
  • 6 tyske ligacuper

Bayern München ble den eneste tyske klubben som oppnådde trippelen ved å vinne ligaen, den nasjonale cupen og Champions League i sesongen 2012/2013 og klarte å oppnå en andre trippel i 2020, da de også vant den tyske supercupen, UEFA Super Cup og klubb-VM.

Dette betyr at Bayern München ble den andre klubben i historien til å oppnå sekstuppelen etter FC Barcelona i 2009.

Allianz Arena, mesternes stadion

Bayern Münchens stadion heter Allianz Arena. Forsikringsselskapet Allianz kjøpte navnerettighetene i 30 år. Den ble innviet 30. mai 2005 og har en kapasitet på 75 000 personer i Bundesliga, eller 70 000 for internasjonale kamper.

Navnet på stadionet er i strid med FIFAs og UEFAs regler for stadionreklame, så under VM-kampene i 2006 som ble spilt på stedet, ble navnet endret til FIFA World Cup Stadium München, og under Champions League-kamper kalles Allianz Arena Fußball Arena München.

Stadionet tilhørte både Bayern München og TSV 1860 Munich, og byggekostnadene til en verdi av 340 millioner euro ble delt mellom de to klubbene. I 2006 solgte imidlertid 1860 Munich sine aksjer for bare 11 millioner euro til Bayern München. Men dette forhindret ikke 1860 München fra å spille på stadion helt frem til 2017.

Stadionet ligger i den nordlige utkanten av byen München og er omgitt av kjøpesentre, restauranter og butikker. Et stort grøntområde med parker og sykkelveier. Videre er det ikke vanskelig å komme til stadionet siden Europas største overbygde parkeringsplass ligger rett i nærheten av stadionet.

Dra nytte av denne fantastiske muligheten til å besøke den enorme Allianz Arena stadion og se bayererne spille live med FotballTravel.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *