Få en magisk opplevelse på Elland Road på en fotballtur til Leeds

Ja, det kan være vanskelig å forestille seg at Leeds United kunne vinne Premier League-tittelen med det første, men det betyr ikke at en fotballtur til Leeds ikke ville være en av de beste de beste opplevelsene dine. Yorkshires største klubb har ikke bare en av verdens beste atmosfærer, men en historie og lidenskap ikke mange andre lag kan måle seg opp mot.

Hvem er Leeds United?

Leeds er en by med én klubb. Mange av fansen deres sier at «Hvis du treffer midt i blinken første gang, trenger du ikke prøve på nytt.» Klubben er tidligere kjent som Leeds City, og i 1919 måtte klubben selge alle spillerne sine og oppløses etter påstander om ulovlige utbetalinger til spillere under 1. verdenskrig. Etter dette ble Leeds United dannet.

Selv om det er rimelig å si at Leeds United ikke er den mest suksessrike klubben i engelsk fotball, har de vunnet mange trofeer gjennom sin fascinerende historie. Topptitler i 1968/69 og 1973/74 var enorme prestasjoner for klubben på den tiden. De vant også ligatittelen i 1991/92, den siste førstedivisjonstittelen før Englands toppliga ble kjent som Premier League.

Fra deres beste år til finanskrise

Alle som skal på fotballtur til Leeds bør vite at til tross for hva Leeds United er nå, pleide ting å være veldig annerledes. I 1961 ble den nå legendariske treneren Don Revie utnevnt til Leeds United-manager. Klubben var i den engelske andredivisjonen og slet økonomisk.

I sin første sesong hjalp Revie Leeds United med å unngå nedrykk til divisjon tre. Han endret også filosofien i klubben, og implementerte et ungdoms først-system, noe som betyr at lovende unge spillere i klubben ville få en mulighet til å vise seg frem. Han endret også drakten til et helt hvitt antrekk, i håp om å etterligne Real Madrid.

Revie ledet Leeds United til deres to første ligatitler, samt en FA-cup før han dro for å styre Englands nasjonallag i 1974. Revies avgang banet vei for den karismatiske treneren Nigel Clough til å ta over. Dessverre, til tross for hans rykte og trenerevne, varte Clough sin karriere i klubben i bare 44 dager, etter å ha falt ut med nesten alle medlemmer av laget.

Leeds United forble en stor klubb i engelsk fotball frem til 2001 da ting begynte å kollapse. Leeds klarte ikke å kvalifisere seg til Champions League det året som førte til nok en økonomisk krise for klubben. Leeds United måtte selge sine beste spillere for å betale tilbake store lån, spillere som Rio Ferdinand, Alan Smith og Jonathan Woodgate, alle engelske spillere på den tiden. Nedrykk fulgte neste sesong.

Seks år i Championship føltes som en bunn for fansen, dessverre for dem var det i ferd med å bli enda verre. Leeds United rykket til slutt ned til League One. Fotballen var kanskje ikke bra, men det stoppet ikke fansen fra å vise sin støtte. Hjemmet deres, Elland Road, solgte fortsatt ut hver kamp, og de tok med tusenvis av fans til hver bortekamp, enten det var regn eller sol.

Nå er de tilbake i Premier League, og fansen er mer fornøyd enn noen gang.

Et ritual før kampen

For den autentiske Leeds United-opplevelsen bør alle på fotballtur til Leeds følge sporet av gatekunst til Elland Road. Den lokale artisten og Leeds-supporteren Andy McVeigh har dekorert en rekke strømbokser rundt om i byen, og hyllet tidligere legender, som avdøde Gary Speed til nyere spillere som Kalvin Phillips.

Etter å ha beundret gatekunsten, er det på tide å bli med lokalbefolkningen for litt tradisjonell fish and chips. Graveley’s Fish and Chips har servert sultne hjemmefans i flere tiår, og har mange år foran seg igjen. Lukten av nysløyet fisk kan kjennes hele veien nedover gaten, og køen er like lang. Stol på meg, dette er noe du må prøve.

Etter du har forsynt deg, er det på tide med en halvliter … eller tre. The Old Peacock pub har prydet plassen sin i en eller annen form siden 1826. Før fotball i det hele tatt eksisterte, pleide lokale leiregruvearbeidere å møtes her for en øl etter jobben. Nå er det et hellig hjem for Leeds-fans med tanke på at det ligger rett ved siden av stadionet.

Det kan hende du ikke finner noen spillere der inne etter kampen lenger, men du vil bli ønsket velkommen som en av deres egne, så lenge du ikke er Manchester United-fan.

Hvordan komme seg til stadionet

For besøkende er den beste måten å komme seg til stadionet på med buss. Bussnummer 51 / 52 / 55 kjører også fra Leeds sentrum langs Elland Road og stopper utenfor stadionet. Langs Elland Road, vær oppmerksom på at bussholdeplasser utenfor bakken er suspendert en time før og en time etter en hjemmekamp.

Omvisning på Elland Road

Leeds United tilbyr en omvisning på deres berømte stadion, men bare om sommeren, i lavsesongen. Prisene er £15 for voksne, £10 for seniorer og £5 for juniorer. Omvisningen består av en guidet runde rundt Elland Road, en tur bak kulissene, tilgang til garderobene og den ikoniske vandringen ut av tunnelen og videre til siden av den hellige gressbanen og spillerboksene.

Andre fotballseverdigheter i Leeds

En fotballtur til Leeds begynner og slutter ikke ved Elland Road. Fotballbaner er spredt rundt i byen, selv om standarden kanskje ikke helt er som i Premier League, vil du kunne ta en tur og se på amatørlag hver søndag.

Det er også flere veggmalerier i byen som viser Leeds United-favoritter fra Vinnie Jones til Marcelo Bielsa. Guidede turer er også en mulighet.

Leeds tilbyr en fotballtur som ingen andre. De er kanskje ikke det beste laget i verden, men kjærligheten til fansen lover en opplevelse du aldri vil glemme.

1 Reply to “Få en magisk opplevelse på Elland Road på en fotballtur til Leeds”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.