Brentford Gir Christian Eriksen en ny sjanse

Det var et sjokkerende øyeblikk for alle fotballfans. I løpet av første halvdel av kampen mellom Danmark og Finland i EM 2020 fikk midtbanespiller Christian Eriksen hjertestans og kollapset på banen. Midt i alt oppstyret ble han raskt assistert på banen av medisinsk personell. Deretter ble han evakuert til sykehuset, og en time senere bekreftet legene at den danske spilleren var stabil og våken. Siden den gang har ikke Eriksen spilt profesjonell fotball. Inntil nå.

Eriksen signert for Brentford FC

Premier League-klubben Brentford kunngjorde kjøpet av den danske spilleren, en signering fotballverdenen feirer. Han var nær ved å legge opp, men den 30 år gamle midtbanespilleren har signert en seks måneders kontrakt med den London-baserte klubben, og kan være tilbake i aksjon ganske snart.

Rehabilitering steg for steg

Etter hendelsen under Euro-kampen har legene implantert en hjertestarter-enhet på kroppen hans, et medisinsk apparat som kan utføre defibrillering ved behov. Denne enheten lar Eriksen spille fotball på proffnivå igjen, men ikke alle ligaer tillater spillere med denne typen apparater. Italias Serie A er en av dem, og gitt at Eriksen har vært en del av Inter Milans tropp siden 2019, sa klubben opp kontrakten til den danske spilleren.

Eriksen begynte sin rehabiliteringstrening med to tidligere klubber. Han dro tilbake til Odenses OB i hjemlandet, hvor han spilte som akademispiller. Eriksen trente også med Ajax ungdomslag. Det var i Ajax hvor han fikk sin profesjonelle debut og ble en spiller i toppklasse. Det gikk rykter om at den nederlandske klubben ville gi et tilbud til Eriksen, men den siste dagen av overgangsvinduet i januar kunngjorde Brentford at de hadde signert han som sin nye spiller.

Tilbake i London

Det blir ikke Eriksens første oppmøte i London. Rett etter å ha blitt kjent i Ajax, ble han kjøpt opp av Tottenham Hotspur for rundt 13 millioner euro. Da han spilte for klubben i Nord-London, hjalp den danske spilleren Spurs til en jevn avslutning blant de fire beste lagene i Premier League, og nærmet seg å vinne ligaen i 2016/17-sesongen. To år senere kom Tottenham til Champions League-finalen etter et usannsynlig comeback i siste liten mot Ajax i semifinalen. De tapte til slutt mot Liverpool FC, men det var et utrolig løp likevel.

Nå er Eriksen tilbake i London, men i et annet miljø. Brentford kom tilbake til Premier League for første gang på 74 år, så forventningene er ganske annerledes enn hans tidligere runder med Tottenham. Som en nyopprykket klubb er målet deres bare å unngå nedrykk, men presset for Eriksen vil ikke være like høyt som hans tid i Spur. Samtidig vil det være et fint sted for den danske midtbanespilleren å gjenvinne konkurranseformen og gjøre inntrykk på banen.

Største signeringen noensinne?

Eriksen vil bli instruert av Thomas Frank, en dansk manager som kjenner Eriksen ganske godt. I sin tid trente Frank Eriksen da han spilte for landslagets ungdomslag. Denne gjenforeningen vil definitivt hjelpe Eriksen med å føle seg mer komfortabel når han gjør seg en plass i start-troppen. Frank, som har ledet troppen siden 2018, har sagt at Eriksen kan bli lagets «største signering noensinne», med tanke på at han kom på en gratis overgang og fortsatt regnes som en av de beste spillerne i europeisk fotball. Det har vært en stor kommersiell suksess så langt for Brentford, siden draktsalget deres har økt betraktelig etter kunngjøringen.

Hvis Brentford opprettholder sitt nåværende tempo og Eriksen tilfører et snev av kvaliteten hans, bør London-klubben kunne forbli på et trygt sted og garantere seg en plass i Premier League i ett år til. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle involverte parter, også for Eriksen personlig.

Eriksen er fast bestemt på å gripe muligheten. Han kunngjorde at han ønsker å spille på verdensmesterskapet i Qatar 2022 senere i år, så han må utnytte tiden i Brentford som en mulighet til å vise frem talentet sitt og komme tilbake til landslaget. Danmark er allerede kvalifisert for turneringen, og han har vært en av nøkkelspillerne deres de siste årene.

Brentfords ustoppelige fremgang

«The Bees» har vokst jevnt og trutt det siste tiåret, hovedsaklig takket være at supporteren Matthew Benham ble majoritetseier i klubben. Benham tjente tonnevis med penger på tipping etter å ha brukt kunnskapen og erfaring sin innen finans og fysikk. Etter å ha tatt ansvar for Brentford, bestemte han seg for å implementere den samme strategien for å signere undervurderte spillere og hjelpe favorittlaget hans å nå Premier League. På den tiden var Brentford en liten klubb som stort sett konkurrerte i andre eller tredje divisjon i engelsk fotball, men planen hans tok biene til toppnivået i 2021.

Filosofien hans har gjort et annet lag vellykket. Benham ble majoritetseier i danske Midtjylland i 2014, og de ble raskt nasjonale mestere under hans tid. Men det er ikke bare mengden penger som er brukt for å forbedre laget, det er også måten det gjøres på. Benham har lagt ned mye arbeid i analyser, et område som ikke er særlig godt ansett i den tradisjonelle fotballverdenen. Brentford ansetter en håndfull matematikere og dataanalytikere i beslutningsprosessen, noe toppklubbene også begynner å gjøre.

Se Christian Eriksen spille

Dette er et unikt miljø. Eriksens historie kan være et av høydepunktene i resten av sesongen. En perfekt unnskyldning for å bestille en fotballtur til Premier League og se Brentford spille live.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *