Ajax’ superteam

Noen av verdens beste spillere har kommet fra Ajax ’sagnomsuste akademi. De har tilsynelatende et transportbånd av talenter som produserer spillere for deres unike fotballfilosofi. Av alle lagene de har hatt, er det to som skiller seg ut. Deres totalvinnende lag fra 70- og 90-tallet.

Ajax på 70-tallet.

Ajax-laget fra 70-tallet endret fotballen. Selv om det ikke var de som kom på ideen om flytende angrepsfotball, utførte de den perfekt. Europeisk fotball hadde vært dominert av forsvarstaktikk, men Rinus Michels kom inn og blåste Helenio Herrera og hans «Catenaccio» av banen.

Med sin unge protegé, Johan Cruyff som leder på banen, hadde Michels den perfekte formelen for sin foretrukne fotballstil. Selv om bevegelsen var flytende, var formasjonen som hugget i stein. De gikk sjelden bort fra 4-3-3, denne fleksible spillestilen kom av allsidigheten til spillerne. De fleste kunne spille konkurransedyktig i flere posisjoner.

Michels overtok i 1965, i en tid da bitre rivaler som Feyenoord var den mest fremragende klubben i Nederland. Det tok litt tid for den berømte treneren å implementere ideene sine, og Ajax ble overrumplet da Feyenoord ble den første nederlandske klubben til å vinne den europeiske fotballens ultimate premie i 1970.

I 1971 forandret alt seg. Takket være spillere som Cruyff, Neeskens og Swart hadde Ajax blitt forvandlet fra nedrykkskandidater til det beste laget i Europa. Ajax vant sitt første europacuptrofé etter å ha slått den greske Panathinaikos 2–0 på Wembley.

På slutten av sesongen kom Barcelona stormende og Michels forsvant. Den rumenske treneren Stefan Kovacs kom inn og bygget videre på grunnlaget som forgjengeren hadde etterlatt seg. I Europacupfinalen 1971/72 møtte de Inter Milan, klubben som hadde hatt så stor suksess med sin defensive tilnærming. Hindringen ble revet ned når Ajax vant 2–0 nok en gang, og Cruyff sørget for begge målene.

Ajax’tredje og siste europacupseier på 70-tallet kom i sesongen etter. Veien til finalen var langt vanskeligere enn de to foregående årene. Cruyff og co måtte overvinne Real Madrid og et annet superlag i det tiåret, Bayern München, før de møtte Juventus i finalen. Ajax beseiret Old Lady 1– 0 etter at Rep scoret i det femte minuttet, og vant sin tredje europacup på rad.

På slutten av sesongen tapte Cruyff kapteinsvalget av ukjente årsaker, og ble ledsaget sin tidligere manager, Michels, i Barcelona, hvor han skapte en ny arv. Ajax vant ikke en ny europacup før i 1995, men de stadfestet sin posisjon som den beste klubben i Nederland.

Ajax på 90-tallet.

Fra en stor nederlandsk trener til en annen, Louis van Gaal ble trener for Ajax i 1991 etter å ha blitt hentet fra ungdomslaget. I sine tidlige dager som manager ble van Gaal i stor grad skapt fra Johan Cruyffs stil, og adopterte idealene til den store mannen og hans mentor, Michels.

Som fra 70-tallet spilte van Gaal «total fotball», og holdt seg inderlig til sine foretrukne 4-3-3. Mens Michels og Cruyff utmerket seg med å dømme spillere ved å se, tok van Gaal ivrig notater. Han var forut for sin tid, og brukte statistikk og avanserte treningsmetoder for å få det aller beste ut av spillerne sine. Van Gaal og Ajax forbedret den allerede imponerende «totale» fotballfilosofien.

I sin første sesong ledet van Gaal Ajax-laget til deres første UEFA -cuptrofé, og slo Torino i finalen. Den første kampen i Italia endte 2–2, der Wim Jonk satte de besøkende foran etter fire minutter. Italienerne utlignet, men Ajax tok ledelsen noen minutter senere. Torino utlignet riktignok igjen, men Ajax hadde fordelen på bortebane. Andre etappe endte 0–0 og Ajax kunne løfte pokalen.

Den kommende sommeren var van Gaals første mulighet til å bli en del av overgangssirkuset. Selv om overgangspolitikken hans var upopulær siden den favoriserte unge, lokale talenter, var den til slutt vellykket. Inn kom 19 år gamle Marc Overmars og den sublime, finske playmakeren Jari Litmanen. Ronald De Boer kom også tilbake etter å ha blitt solgt 18 måneder tidligere.

PSV og Feyenoord hadde delt Eredivisie siden 1989/90-sesongen, men Ajax var på vei opp. De påfølgende sommerovergangene var like kontroversielle og vellykkede som forrige. En av Ajax’største ungdomstalenter noensinne, Dennis Bergkamp, ble solgt til Inter Milan for massive 7,1 millioner pund, en avgjørelse som Ajax-fansen forståelig nok var rasende på. Frank Rijkaard kom tilbake fra AC Milan og ble ledsaget av de nigerianske parhestene George Findi og Nwankwo Kanu.

Uten ligatittel å skryte av var van Gaal og guttene hans under sterkt press. Litmanen var mannen som ble valgt til å overta Bergkamps trøye nummer 10. Han var fantastisk og scoret 26 mål på 30 kamper. Bakenfor slapp Rijkaard og hans medforsvarere inn bare 26 mål. Ajax vant ligaen og van Gaal fikk vist at han hadde rett.

Alt var lagt opp til at Ajax skulle få en fantastisk sesong i 1994/95, og det var akkurat det som skjedde. Med utgangspunkt i sin imponerende ligaseier sesongen før, gikk van Gaal og hans gutter ett skritt videre.

Ajax tapte bare én kamp hele 1994/95-sesongen: 2–1-tap på overtid til Feyenoord i kvartfinalen i KNVB Cup. Alt annet var perfekt. Til nå er dette laget det eneste som har vunnet Eredivisie ubeseiret, en utrolig bedrift.

Det var i Champions League at Ajax endelig ble bekreftet som det beste laget i Europa nok en gang. Den nederlandske klubben vant over Hadjuk Split og Bayern München og kom til finalen mot en annen stor klubb på 90-tallet, AC Milan. Det ble en tett kamp med kampens eneste mål i det 85. minutt, takket være den 18 år gamle erstatteren Patrick Kluivert. Ajax var igjen på verdenstoppen.

Gode spillere og gode lag har kommet og gått for Ajax siden den gang, mest markant i 2019/20-sesongen. Forhåpentligvis vinner de Champions League igjen snart. Bestill en fotballtur med oss til Amsterdam for å se det ikoniske nederlandske laget spille. Det er alltid er en utrolig opplevelse å se Ajax.



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *